NGM

Ennyi könyvelőnek annyi: 7000 engedély visszavonva

A Nemzetgazdasági Minisztériumban (NGM) lezárult a könyvelői továbbképzés ellenőrzése: az érintett 55 ezer könyvelő közül 7000 nem teljesítette a továbbképzést, ezért a tárca visszavonta engedélyüket.

2015.02.24 07:15MTI

A SZAK-ma.hu számviteli és adózási portálnak adott interjújában Pankucsi Zoltán, minisztérium adózásért és számvitelért felelős helyettes államtitkára. kiemelte: azt vizsgálták, hogy a mérlegképes könyvelők eleget tesznek-e a továbbképzési követelményeknek. A 10 millió forintos éves árbevételt elérő cégeknél a könyvelést csak olyan, megfelelő szakképesítéssel rendelkező könyvelő végezheti, aki szerepel az NGM nyilvántartásában. A nyilvántartásban maradás egyik feltétele, hogy tudásukat naprakészen tartsák, éves továbbképzéseken. Azok, akik elmulasztják a továbbképzést, elveszítik az engedélyüket - mondta az államtitkár.

Az érintett könyvelők többsége komolyan vette a továbbképzési kötelezettséget, és elfogadta, hogy ez a minőségi munka alapkövetelménye - mutatott rá.

Arra a kérdésre, hogy a könyvelők több mint 10 százalékának kiesése okoz-e zavarokat, Pankucsi Zoltán nemmel válaszolt, és úgy vélte, hogy ennek inkább gazdaságfehérítő hatása van. Jelezte, a könyvelők szerepe azért kiemelt a gazdaságban, mert ők működtetik az önadózás rendszerét. Ha e szakma képviselői magas szakmai színvonalon végzik a munkájukat, akkor az adórendszer is jól működik - tette hozzá.

Az államtitkár a vizsgálati eredmények tapasztalatait figyelembe véve nem zárta ki, hogy tovább szigorítják a felügyeleti rendszert. A cél az, hogy a könyvelői szakma felkészült legyen, és a lehető leghatékonyabban segítse a vállalkozásokat adókötelezettségeik maradéktalan teljesítésében - hangsúlyozta.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.