Kisvárda

Felcsút II.: Seszták városának is milliárdos stadion dukál?

A csapat jelenleg a harmadosztályban szerepel, ám ha a tavaly beindult pénzáram a jövőben sem apad el, nem tartjuk elképzelhetetlennek azt sem, hogy pár év múlva a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiával harcolhatnak majd az NBI-ben (vagy akár a BL-ben?! ).

2015.02.23 08:29ma.hu

A fejlesztési miniszter városának sportegyesületének rendkívül jó éve lehetett tavaly a publikus adatokból kiindulva. Hirtelen ugyanis a korábbi évekhez képest négyszer több pénzből tudott már gazdálkodni - írja az mfor.hu.

Egy tavaly év végével datált dokumentum szerint 2014-ben nagyot lépett előre, és ezzel elindult a Felcsút 2.0-ává válás útján Seszták Miklós fejlesztési miniszter városának sportegyesülete, a Várda SE, melynek honlapja alapján feltételezhető, hogy csak foci szakosztálya van. A csapat jelenleg a harmadosztályban szerepel, ám ha a tavaly beindult pénzáram a jövőben sem apad el, nem tartjuk elképzelhetetlennek azt sem, hogy pár év múlva a Puskás Ferenc Labdarúgó Akadémiával harcolhatnak majd az NBI-ben (vagy akár a BL-ben?! ).

A Kisvárda honlapjára feltöltött, tavaly december közepén született anyag szerint (amelyen többször is a "piszkozat" jelzés szerepel) 2014-ben 238 milliós bevételt realizálhatott a Várda SE az előző évi 54 millió után. A növekedés drasztikus: 380 százalékos! Ebben alapvetően két tényező játszott jelentős szerepet. Egyrészt az önkormányzat a korábbi 16,7 millió forint után tavaly 63-at adott az egyesületnek támogatás címén, másrészt pedig a látványcsapatsportot támogatók is hirtelen felfigyeltek a klubra. A 2013-as 33,6 millió után tavaly 171 millió folyhatott be ezen a címen a Várda SE kasszájába, ami 409 százalékos növekedést jelent. A bevételi oldalon érdemes még kitérni arra is, hogy a tavalyi saját bevételek várhatóan a korábbi évekhez hasonló szinten alakulhattak: 3 millió forintra tehettek szerint tagdíjakból, jegybevételből. Ez a teljes tavalyi büdzsé 1,2 százalékát teszi ki.

A bevételek megugrása mellett az egyesület nagyot is "mert álmodni", pontosabban tervezni a 2014/15-ös szezonra, hiszen beindultak a nagyértékű beruházások is. Így egyebek mellett a stadion kiviteli terveinek költsége 40 millió forintra rúg a dokumentum szerint, a Magyar Labdarúgó Szövetség előírásainak való megfelelés miatt 50 millióért mobil lelátó is készül.

Összesen 140,8 milliós értékű tárgyi eszköz beruházás és fejlesztési programot terveztek be a szezonra, melyből a dokumentum szerint 42 milliót tesz ki az önrész, a többi támogatásból származik. A fejlesztési programot az MLSZ egy másik dokumentum szerint jóvá is hagyta.

Ha a fejlesztési programot teljes egészében nézzük (az utánpótlás-nevelési feladatok támogatásával és személyi jellegű ráfordításokkal együtt), akkor a program teljes értéke 182,8 millió forint, melyből 42,2 millió az önrész, 135,6 millió pedig támogatást jelent.

A fejlesztési tervet nézve, a 2014/15-ös szezonban összesen 40 millió forintot költenének utánpótlás-nevelésre, melyből 4 milliót tesz ki az önrész, a többi pedig megigényelt támogatás. A költségek megoszlását tekintve közel 7 millió menne sporteszközökre, sportfelszerelésekre, 2,5 millió a felkészítéssel, edzőtáboroztatással és versenyeztetéssel közvetlenül összefüggő szállás és étkezés költsége. A legnagyobb tételt azonban a programban résztvevő sportszakemberek személyi jellegű ráfordításai teszik ki: ez a dokumentum szerint 15,8 millió forint a szezonban.

Kisvárda focijára először tavaly október elején figyelhettünk fel, amikor is a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint még 800 millió forinttal megtoldották a korábbi stadionrekonstrukcióra szánt keretet a költségvetésben. Ezzel pedig a 120 millió forintos felújítás helyett egy közel egymilliárd forintos stadion kap a 16 ezres kisváros Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében.

Majd néhány héttel később az is kiderült, hogy a Szerencsejáték Zrt. is felfigyelt Seszták Miklós fejlesztési miniszter kisvárosának focijára. Az állami cég honlapján megjelent dokumentum szerint ugyanis 15 millió forintot adományoztak a Várda Sport Egyesületnek közérdekű cél támogatása címén - zárul az mfor.hu írása.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.