Mindjárt március

Csúnyán becsaphatja egy számítás a devizahitelest

Egy tízéves futamidejű hitelnél ugyanis körülbelül 243 adatot kellene beírni, hogy megkapjuk a pontos összeget, a számológép viszont csak egy átlagot hoz ki.

2015.02.17 09:45ma.hu

A végeredmény csúnyán félreviheti a devizahitelest, hiszen csak egy átlagot számol, amelyhez képest a ténylegesen visszakapott vagy jóváírt összeg sokkal kevesebb, vagy sokkal több is lehet - figyelmeztetett a szakértő a Ma reggelben.

A közelgő határidő miatt több weboldal is elszámolási kalkulátorral állt elő. Ezeken elvileg ki lehetne számolni, hogy mennyi pénz jár vissza a bankoktól az ügyfeleknek, de szakemberek szerint a végeredmény akár egymillió forinttal is félreviheti az érdeklődőt.

Az M1 kedd reggeli műsorában a Pénzcentrum.hu szakértőjével igyekezett utánajárni a dolognak. Ráski Péter a számolgatások során mindenkit óvatosságra intett, azt mondta, a netes kalkulátorral megképzett végeredmények igencsak megtévesztőek lehetnek, hiszen minden elszámolásra más-más szabályok vonatkoznak.

Egy tízéves futamidejű hitelnél ugyanis körülbelül 243 adatot kellene beírni, hogy megkapjuk a pontos összeget, a számológép viszont csak egy átlagot hoz ki, amelyhez képest a ténylegesen visszakapott vagy jóváírt összeg nagyon eltérhet, a különbség akár olyan hatalmas is lehet, hogy az elszámolást is lenullázhatja, vagy épp ellenkezőleg, a kiadott összeg többszöröse is lehet.

Szakemberek szerint éppen ezért mindenképp érdemes megvárni a márciust, amikortól megjöhet a pontos elszámolás, aki pedig ezután is azt érzi, a pénzintézet nem számolt jól, mindenképp reklamáljon a hitelintézeténél. Ráski szerint ugyanakkor a bankok nagyon odafigyelnek majd a számolgatáskor, mert ha hibáznak, olyan büntetést kaphatnak, hogy szinte biztosan nem fognak rontani.

A pénzügyi szervezetek egyébként becslések szerint nagyjából ezermilliárd forintot adnak vissza ügyfeleiknek, a hitelfelvevők tőketartozása így csaknem 950 milliárd forinttal csökken, és csaknem 60 milliárd jut azoknak, akiknek korábban már megszűnt a hitelszerződésük, nekik az összeget készpénzben fizetik majd ki.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.