Korlátozottan fogyasztható az ivóvíz

Csökkentik a víz nitrittartalmát Tamásiban

Klórdioxid-adagolóval csökkentik a tervek szerint az ivóvíz nitrittartalmát a Tolna megyei Tamásiban, ahol tavaly szeptember óta korlátozottan fogyasztható az ivóvíz.

2015.02.14 08:16MTI

A város képviselő-testülete saját forrásból 20 millió forintot különített el a rendszerfüggetlen berendezés megvásárlására - mondta el az MTI-nek Porga Ferenc (Fidesz-KDNP) polgármester.

Hozzátette: abban bíznak, hogy az adagolóval sikerül a határérték alá szorítani az ivóvíz nitrittartalmát. Utalt arra, hogy a városban 2014. szeptember óta a szolgáltató DRV Zrt. korlátozza a vezetékes ivóvíz fogyasztását, és az egy éven aluli csecsemők és a várandós anyák részére zacskós vizet biztosít.

Erre azért volt szükség, mert a vezetékes vizet bakteriológiai szennyezettség miatt fertőtleníteni kellett, ami a nitrittartalom növekedésével járt. Az ivóvíz az előírások szerint literenként legfeljebb 0,5 milligramm nitritet tartalmazhat, a DRV Zrt. közlése szerint Tamásiban a nitrittartalom 0,1-0,7 milligramm között volt.

A 8500 lakosú városban közel kétszáz fogyasztónak kell zacskós vizet szállítani, aminek éves költsége 8 millió forint - mondta a polgármester. A probléma végleges megoldása a tamási ivóvízminőség-javító beruházástól várható, az első körben elutasított projekt megvalósítására a Tamási székhellyel működő önkormányzati társulás ismét pályázik a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programra - tette hozzá.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.