Súlypont

Ismét demonstráltak a nagykanizsai kórházért

A három héttel ezelőtti demonstráció után ismét a nagykanizsai kórház súlyponti szerepének tervezett megszüntetése és egyes osztályainak bezárása ellen tartott tüntetést szerda este az MSZP.

2015.02.11 19:31MTI
MTI/Varga György

A Fidesz helyi csoportja szerint nem igaz, hogy munkahelyek és osztályok szűnnek meg a Kanizsai Dorottya Kórházban.

Az intézmény főbejáratánál összegyűlt száz-százötven demonstráló előtt, valamint a tüntetést megelőző sajtótájékoztatón Teleki László, az MSZP országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy petíciót akarnak átnyújtani a város fideszes parlamenti képviselőjének, polgármesterének és önkormányzatának. A kórház ellátási körzetében élő mintegy 180 ezer ember nevében azt követelik, a kormánypárti politikusok kövessenek el mindent azért, hogy az egészségügyi átalakítások - egyes osztályok megszüntetése, az ellátási körzet szűkítése - ne érintsék a Kanizsai Dorottya Kórházat.

A szocialista politikus hozzátette: a Zala Megyei Kórház kedden munkába állt új főigazgatójának kinevezése is azt jelzi, hogy a nagykanizsai kórház hátrányba kerül majd a zalaegerszegivel szemben, mert ott fognak dönteni a megyében elosztható pénzekről.

MTI/Varga György

Fodor Csaba, az MSZP Zala megyei elnöke ehhez hozzátette: furcsának tartják, hogy Halász Gabriella, a Zala Megyei Kórház új főigazgatója férje is kórházigazgató, aki a keszthelyi és a hévízi kórházat együtt irányítja. Emiatt a nagykanizsai intézmény vezetői úgy érezhetik az átalakításokról szóló tárgyalásokon, hogy "egy családdal ülnek szemben".

Hangsúlyozta, hogy a nagykanizsai önkormányzat mint korábbi tulajdonos több száz millió forintot áldozott a kórház fejlesztésére. Ezért ezek után joggal várható el, hogy a nemcsak zalai, hanem somogyi betegeket is gyógyító nagykanizsai intézmény szerepét ne szűkítsék.

A Fidesz nagykanizsai csoportja a mintegy fél órán át tartó demonstráció alatt az MTI-hez közleményt juttatott el, amely szerint "a baloldali kispártok hazugságokkal vezetik félre az embereket". Azt írták: "nem igaz az, hogy munkahelyek és osztályok szűnnek meg a Kanizsai Dorottya Kórházban".

A közlemény felidézi, hogy a Gyurcsány-Bajnai-kormányok idején "kivéreztették az egészségügyet, leépítették a betegellátást, eladósították a kórházakat, bevezették a kórházi napidíjat és 136 ágyat szüntettek meg csak a nagykanizsai kórházban". Ezzel szemben a Fidesz-kormány országosan 500 milliárd forintot költött az elmúlt években az egészségügyi intézmények fejlesztésére és felújítására, a nagykanizsai kórház 4 milliárd forint pályázati támogatásban részesült - írták.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.