Állam az államban

Betiltotta vagy sem a TEK a civil demonstrációt?

Az Együtt szerint "Orbán Viktor testőrsége úgy viselkedik, mintha állam lenne az államban", amely bármit megtehet, és amelyre nem vonatkoznak Magyarország törvényei.

2015.02.02 15:13MTI

Az Együtt Orbán Viktor miniszterelnöktől kér választ: ő utasította-e a Terrorelhárítási Központot (TEK), hogy tiltsa be a hétfői, Angela Merkel német kancellár látogatására a Pollack Mihály térre tervezett tüntetést.

Az ellenzéki párt az MTI-hez eljuttatott közleményében felszólította TEK-et, hogy "fejezze be a jogsértést, és ne akadályozza a demonstrációt". Az Együtt szerint "Orbán Viktor testőrsége úgy viselkedik, mintha állam lenne az államban", amely bármit megtehet, és amelyre nem vonatkoznak Magyarország törvényei.

"Tiltakozunk a demokrácia ellen elkövetett újabb támadás ellen. Angela Merkel így első kézből tudhatja meg, mennyire fontosak Orbán Viktornak az állampolgári jogok" - olvasható a közleményben.

TEK: a biztonsági intézkedés nem jelenti egyetlen demonstráció betiltását sem

A személy- és létesítménybiztosítási intézkedés nem jelenti egyetlen demonstráció betiltását sem - reagált hétfőn a Terrorelhárítási Központ (TEK) azokra a sajtóhírekre, amelyek szerint betiltották volna az Angela Merkel budapesti látogatásához kapcsolódó Pollack Mihály téri tüntetést.

A TEK az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a biztosítási intézkedés által nem érintett területeken lehetőség van demonstrációk megtartására.

A TEK honlapjára korábban felkerült személy- és létesítménybiztosítási intézkedés szerint hétfő reggel 6 órától a szükséges ideig, de legkésőbb este 8 óráig a Múzeum utcát a Múzeum körúttól a Múzeum utca 13. számig, a Bródy Sándor utcát a Múzeum körúttól a Szentkirályi utcáig, a Pollack Mihály teret és az Ötpacsirta utcát a Múzeum utcától a Reviczky utcáig zárták le.

Az indokolás szerint (napközben) az Andrássy egyetemen tartózkodik Angela Merkel szövetségi kancellár; a diplomáciai kapcsolatokról szóló bécsi nemzetközi szerződésben foglalt kötelezettségek csak a területre belépők fokozott ellenőrzésével, a belépés és a benn tartózkodás korlátozásával biztosítható.

A hivatalos program szerint a német nyelvű egyetemen adják át Angela Merkelnek a Szegedi Tudományegyetem díszdoktori címét. A kancellár az egyetemen hat magyarországi felsőoktatási intézmény mintegy száz hallgatójával találkozik, rövid beszédet tart, majd válaszol a hallgatók kérdéseire.

E programmal egy időben a MostMi társadalmi kezdeményezés Európához tartozunk címmel hirdetett tüntetést az épület elé. A szervezők az MTI-vel hétfőn azt közölték: minden jogorvoslati lehetőséggel élni fognak az ügyben és a lezárás ellenére más helyszínen megtartják a demonstrációt.

A TEK ezt követően kiadott közleményében azt írta: a hétfői napon a belügyminiszter kijelölése alapján, a hatályos jogszabályok szerint látja el Angela Merkel kancellár és az őt kísérő delegáció biztosítását. A nemzetközileg védett személy biztosítása érdekében a TEK a szükséges személy- és létesítményvédelmi intézkedéseket életbe léptette, és ezeket a látogatás végéig fenntartja.

"Mivel a helyszín adottságai miatt a nemzetközileg védett személy biztonsága és a diplomáciai kapcsolatokról Bécsben, 1961. április 18-án aláírt nemzetközi szerződésben foglalt kötelezettségek teljesítése csak a területre belépők fokozott ellenőrzésével, a belépés és a benn tartózkodás korlátozásával garantálható, ezért a TEK az egyetem előtti területet február 2-án 20.00 óráig személy- és létesítménybiztosítási intézkedés alá vonta" - írták.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.