Reform

Megújul és ésszerűbb lesz az agrár-felsőoktatás

Az eddiginél sokkal ésszerűbb és hatékonyabb agrárszakképzési rendszer felépítésén dolgozva a kormány 2020-ig tízmilliárdokat fordít a teljes magyar szakoktatás újjászervezésére. Újra népszerűvé akarják tenni a fiatalok körében az agrár-felsőoktatást.

2015.01.31 23:30ma.hu

Fentieket Simon Attila István, a Földművelésügyi Minisztérium közigazgatási államtitkára mondta a Pannon Egyetem Georgikon Karának diploma-átadó ünnepélyén tartott köszöntőjében – tudatta az FM Sajtóiroda.

Simon Attila István kiemelte, hogy a képzési szerkezet koncentrálásával és a piaci igények felé fordulással növelhető tovább az agrárképzés színvonala. A vidékfejlesztés kulcseleme az agrárképzés, azonban a modern elemek bevezetése, mint például a duális képzés, a gazda továbbképzés, a távoktatás, vagy a szakképzés tartalmi kínálatának bővítése nélkül nem lehet sikeressé válni. Mint mondta, hosszabb távon az a cél, hogy két-három agrárképzési központ jöjjön létre az országban. Ezek a központok az alapképzéstől a doktori iskoláig és a kutató intézetekig lefedik majd a teljes agrár-felsőoktatási és kutatás-fejlesztési spektrumot, míg a többi intézmény specializált, a térségi igényeknek jobban megfelelő területeken nyújtana agrár-típusú képzéseket.

Az államtitkár a keszthelyi Georgikon eredményeit méltatva elmondta: az újonnan indított szakok széles palettája, az országos átlagnál jobb beiskolázási adatok, a saját pályázatok nagy száma, valamint a piaci szereplőkkel való napi együttműködés, és a leendő diákok megnyerése együttesen alkotják a patinás egyetemi kar sikereit. A keszthelyi Georgikon - jogelődeit tekintve - Európa legrégebbi rendszeres mezőgazdasági felsőoktatási intézménye. 218 éves története során nemzedékek tucatjai tanulták itt a mezőgazdasággal kapcsolatos tudományokat. A szombati diplomaátadó ünnepséget megelőzően a záróvizsgákon százharminckét hallgató vett részt, vizsgáztatásukban pedig tíz bizottság működött közre.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.