K&H Bank, OTP Lakáspénztár

Forinthitelek: elhalasztott ítélethirdetések

Mindkét esetben február 13-a az új dátum.

2015.01.30 11:55MTI

A Fővárosi Törvényszék február 13-ra halasztotta az elsőfokú ítélet kihirdetését a forinthitel-szerződések tisztességességével kapcsolatban a K&H Bank Zrt.-nek a magyar állam ellen indított perében a pénteki tárgyaláson.

A bíróság egyben elutasította a felperes pénzintézet kérelmét arra, hogy a törvényszék kezdeményezzen az Európai Unió Bíróságánál előzetes döntéshozatali eljárást, valamint forduljon az Alkotmánybírósághoz (Ab) a 2014. évi 38-as törvény alkotmányellenessége miatt.

A K&H Bank keresetlevelében kérte a bíróságot, hogy állapítsa meg: a forintalapú, illetve valódi deviza fogyasztói hitel-, kölcsön- és pénzügyi lízingszerződéseiben alkalmazott, egyoldalú szerződésmódosítást lehetővé tevő kikötések tisztességesek és ezért érvényesek.

Az alperes magyar állam a kereset elutasítását, valamint az előzetes döntéshozatali eljárás és alkotmánybírósági normakontroll eljárás mellőzését kérte a bíróságtól.

Február 13-ra halasztotta az elsőfokú ítélet kihirdetését az OTP Lakáspénztár Zrt. magyar állam ellen indított perében pénteken a Fővárosi Törvényszék a forinthitel-szerződések tisztességességével kapcsolatban.

A felperes pénzintézet keresetében a tételesen meghatározott, forintalapú fogyasztói kölcsönszerződésekben alkalmazott általános szerződési feltételek tisztességességének megállapítását kérte.

Mindemellett indítványozta az eljárás felfüggesztését és azt, hogy a törvényszék előzetesen forduljon az Európai Unió Bíróságához.

Az alperes magyar állam képviselője a kereset elutasítását kérte a bíróságtól, mivel álláspontja szerint a szerződéses feltételek egyik időállapotukban sem feleltek meg a törvényben rögzített elveknek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.