MSZP-gyanú

Pilisi időközi választás: egy zsák krumpliért vették a szavazatokat?

Megsemmisítette a Pest megyei Pilis 8-as számú egyéni választókerületben január 25-én tartott időközi voksolás eredményét és megismételteti a szavazást a helyi választási bizottság (hvb). Az MSZP f helyi szervezete fellebbez.

2015.01.29 20:46MTI

Az időközi választást azért kellett kiírni, mert az őszi önkormányzati választáson ugyanannyi szavazatot kapott az első helyen végző két jelölt - az MSZP-s Marsovszki István, illetve a Fidesz-KDNP jelöltje, Török Mária Anna -, így a választás eredménytelen lett.

A múlt vasárnapi időközi voksoláson öten indultak, közöttük az ősszel "döntetlenre" végzett két jelölt, valamint Darida István (független), Nagy Anna (független) és Lengyel Gábor (Pilisi Vállalkozások Egyesülete).

Mint azt Tóth László, a helyi önkormányzat jegyzője elmondta, a 36,3 százalékos részvétellel lebonyolított választáson az MSZP jelöltje 175 szavazatot kapott, míg Török Mária Annára 99-en voksoltak.

A helyi választási bizottsághoz - a választás tisztaságának megsértésére hivatkozva - a Pilisi Vállalkozások Egyesülete és egy magánszemély nyújtott be kifogást, amelynek a testület csütörtökön helyt adott, egyúttal elrendelte a szavazás megismétlését február 22-én - mondta a jegyző az MTI-nek.

A hvb határozatából kiderül: az óvást benyújtók arra hivatkoztak, hogy a helyi MSZP-szervezet jelöltje és tagjai "megvették" a választók egy részének voksait - egy zsák krumplit, vagy 2 ezer forintot kínálva -, és folyamatosan szállították az embereket az urnákhoz.

Kifogásukban szerepel az is, hogy Marsovszki István felajánlotta a roma nemzetiségi önkormányzatnak első havi tiszteletdíját - taglalja egyebek mellett a testületi határozat.

A dokumentum szerint a beadványozók írásos nyilatkozatokat, valamint fénykép- és hangfelvételeket is csatoltak, és kérték a választási eljárás megsemmisítését.

A hvb az összes bizonyíték alapján úgy ítélte meg: az MSZP jelöltje befolyásolta a választópolgárokat a szavazatokért előnyt kínálva, ezért helyt adott a kifogásnak, megsemmisítette a voksolás eredményét, és megismételt szavazást rendelt el.

A határozat megfellebbezésére három nap áll rendelkezésre - rögzíti a dokumentum.

Fotó: archív

Az MSZP és annak jelöltje, Marsovszki István semmilyen törvénytelenséget nem követett el, "a párt fellebbezni fog a helyi választási bizottság megosztott döntése ellen" – közölte a történtekre reagálva a szocialisták Pest megyei szervezete nevében Pinczehelyi Tamás ügyvezető elnök.

Megfogalmazása szerint a szavazáson alulmaradt Pilisi Vállalkozások Egyesületének jelöltje - aki a Jobbik tagja - és a jelölő szervezet vezetője támadta meg az eredményt.

"A Magyar Szocialista Párt növekvő népszerűségének és a helyi jelöltünk elfogadottságának, támogatottságának köszönhető a győzelmünk, amelynek elismeréséért tovább küzdünk" – írta az ügyvezető elnök.

A Jobbik felháborítónak tartja, hogy a Pilisen lebonyolított időközi választáson ismét választási csalás gyanúja merült fel, mégpedig újra a Magyar Szocialista Párt részéről - írta a párt Pest Megyei Választmányának alelnöke az MTI-hez eljuttatott közleményében, üdvözölve egyúttal a hvb döntését.

"Ma ismét bebizonyosodott: a baloldal teljesen hiteltelen, hiszen másfél év alatt negyedszer fordul elő, hogy nemtelen eszközökkel – és a gyanú szerint törvénytelen módszereket alkalmazva – próbál jobb választási eredményt kicsikarni. Baja, Fót és Nagykáta után még mindig napi gyakorlatként próbálják alkalmazni a választók manipulálását ahelyett, hogy tisztességes programmal és hiteles politizálással javítanának megítélésükön" - fogalmazott Csanádi Gábor Ferenc a közleményben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.