Többszörös emberölés

A Kúrián folytatódik a balatonakarattyai gyilkos pere

2012. április 21-én egy balatonakarattyai házban a rendőrök három holttestet találtak, egy 70 éves férfiét, egy 54 éves és egy 91 éves asszonyét.

2015.01.28 18:13MTI

A Győri Ítélőtábla szerdai döntésével változatlanul hagyta a 2012 áprilisában Balatonakarattyán történt többszörös emberölés tettesének ügyében az első fokon eljáró Veszprémi Törvényszék által kirótt büntetést. Az életfogytiglani fegyházbüntetésre ítélt férfi fellebbezett, az ügy a Kúrián folytatódik.

2012. április 21-én egy balatonakarattyai házban a rendőrök három holttestet találtak, egy 70 éves férfiét, egy 54 éves és egy 91 éves asszonyét. A helyszíni szemle adatai alapján feltételezhető volt az idegenkezűség.

A vádirat szerint a középkorú asszony a vádlottal korábban élettársi kapcsolatban állt. Ezt a férfi agresszív viselkedése miatt szerette volna megszakítani, és pénzt akart gyűjteni ahhoz, hogy elrejtőzhessen előle. Erre akkor lehetősége is adódott, amikor a férfi börtönbe került, őt pedig az ügy másik sértettje, a 70 éves férfi édesanyjának és nagynénjének ápolásával bízta meg Balatonakarattyán. Miután a férfi édesanyja meghalt, a sértett a másik idős asszonnyal maradt. Közben közte és megbízója között érzelmi kapcsolat alakult ki, és a férfi rendszeresen meglátogatta őket.

A vádlott 2011 augusztusában szabadult a börtönből, megkereste volt élettárását, folytatni akarta a kapcsolatukat, és emiatt többször meglátogatta. Így tett 2012. április 2-án este is. Mivel arra gyanakodott, hogy két későbbi áldozata között szerelmi kapcsolat van, a házhoz lopódzott. Az ablakon keresztül figyelte őket, majd bement a lakásba, ahol mindkettőjüket annyira durván bántalmazta, hogy belehaltak sérülésükbe.

A vádlott ezután egy név nélküli, a rendőrségnek címzett levelet hagyott hátra, amelyben a cselekmény elkövetését elismerte, ugyanakkor a nyomokat igyekezett eltüntetni. Átkutatta a házat, és készpénzt, kisebb értékű műszaki cikkeket, köztük két mobiltelefont is eltulajdonított, összesen 38 ezer forint értékben. Magához vette volt élettársa és a lánya nevére kiállított bankkártyákat, amelyekkel a következő napokban budapesti bankautomatákból - kisebb összegben részben sikerrel - pénzt felvételét kísérelte meg.

A vádlott a helyszínről annak tudatában távozott, hogy az önellátásra képtelen, súlyosan beteg 91 éves asszony a lakásban egyedül maradt. 2012. április 4-én ugyan megkérte egy barátját, hogy tegyen bejelentést az idős asszonyról, ennek ellenére a sértettre nem találtak rá. Mivel a vádlott figyelte a híradásokat, ezzel tisztában is volt, ebbe belenyugodott, a nő életének megmentése érdekében semmit sem tett.

Az ügyészség az elkövetőt különös kegyetlenséggel, több emberen elkövetett emberölés, valamint kifosztás bűntettével, folytatólagosan kisebb kárt okozó, üzletszerűen elkövetett készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel visszaélés bűntettének kísérletével, jármű önkényes elvételével, valamint kisebb értékre, üzletszerűen elkövetett csalás bűntettével vádolja mint visszaesőt.

Első fokon a Veszprémi Törvényszék életfogytig tartó fegyházbüntetésre és tíz év közügyektől eltiltásra ítélte a vádlottat mint visszaesőt, ezen felül emberölés, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés, kifosztás, készpénz-helyettesítő fizetési eszközzel való visszaélés, jármű önkényes elvétele és csalás miatt. Legkorábban 40 év letöltése után bocsátható feltételes szabadságra.

A táblabíróság az ítéletet nem változtatta meg, de az egyik, korábban nem minősített gyilkosságot különös kegyetlenségnek minősítette, ezen felül külön büntetési elemként határozta meg a bankkártya elvitelét és az azon lévő pénz felhasználását.

A vádlott azzal védekezett, hogy nem volt beszámítható. Ezt azonban a bíróság nem fogadta el.

Az ítélet nem jogerős, a vádlott fellebbezett. Ügye a Kúrián folyatódik, addig előzetes letartóztatásban marad.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.