Megvannak a regionális közlekedési központok

Már csak hét Volán társasággal utazhat

A huszonnégy, alapvetően megyei szinten működő Volán társaságból hét regionális közlekedési központ szerveződött.

2015.01.27 03:30MTI

Határidőre megtörtént a Volán társaságok integrációja, januártól hét regionális közlekedési központ viszi tovább a közszolgáltatási feladatok ellátását - közölte a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. hétfőn.

Az MNV felidézte, hogy a közúti közösségi közlekedés átalakítása 2012 végén a regionális közlekedési központok megalakításával indult el. Lényege, hogy a huszonnégy, alapvetően megyei szinten működő Volán társaságból hét regionális közlekedési központ szerveződött, amelyek így költséghatékonyabban és szervezettebben tudnak működni.

A Volán társaságcsoport szervezeti átalakításának elsődleges célja a költségvetési források hatékonyabb felhasználása mellett a szolgáltatási színvonal emelése, a munkahelyek megőrzése, valamint versenyképesebb vállalatok kialakítása - hangsúlyozta közleményében a vagyonkezelő.

A Volán társaságcsoport csaknem 18 500 munkavállalójával Magyarország helyközi közlekedésében gyakorlatilag az ország valamennyi települését eléri. Emellett 85 település helyi közösségi közlekedési szolgáltatója.

Az átalakítási folyamat jogi része mellett az egy-egy régióban összeolvadó vállalatok a szervezetüket is átalakították, egységes vállalattá formálták. Mindennek költségeit a társaságok maguk termelték ki, a többi között már az átmeneti időszakban optimalizálták a beszerzési folyamatokat, valamint csökkentették a vezetői, irányítói létszámot.

A társaságok az átalakítás időszaka alatt is a versenyképesség növelésére törekedtek, változatlan céljuk, hogy minden pályázati kiíráson induljanak és eredményesen vegyenek részt. Az önkormányzati megbízások mellett a szabadpiaci versenyben is több új jelentős megbízót sikerült szerezni, illetve a meglévő megbízási állományt jelentősen növelni - közölte a vagyonkezelő.

Az MNV közreműködésével lefolytatott tárgyalássorozatok eredményeképpen negyvenhárom jelentős megállapodás jött létre, amelyekben önkormányzati partnerek stabil és biztos helyi finanszírozást garantálnak a társaságoknak az önkormányzati megbízásoknál.

A közleményben kitértek arra is: a társaságok új feladatok előtt állnak, intenzív kell készülniük a 2017-es piacnyitásra.

A Volán-társaságok kidolgozták azt a nagy volumenű járműmodernizációs programjukat is, amelynek végrehajtása a szolgáltatásaik fenntartásához, színvonalának és versenyképességének megőrzéséhez, illetve növeléséhez feltétlenül szükséges - olvasható a közleményben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.