Deviza

Forintosítás: megmaradhatnak az eredeti jelzálogbejegyzések

A Nemzetgazdasági Minisztériumtól (NGM) kapott tájékoztatás szerint a kiszámított új törlesztőrészleteket első alkalommal májusban fizethetik az adósok.

2015.01.26 08:02ma.hu

A devizahitelek forintosítását követően az ügyfeleknek nem kell földhivatali eljárásokkal bajlódniuk, az eredeti jelzálogbejegyzések a devizanemváltás ellenére is többségükben érvényben maradnak - számol be hétfői cikkében a Napi Gazdaság.

A Nemzetgazdasági Minisztériumtól (NGM) kapott tájékoztatás szerint a kiszámított új törlesztőrészleteket első alkalommal májusban fizethetik az adósok.

A jelzáloggal biztosított régi devizakölcsönök egy része február elsején a törvény erejénél fogva módosul. Ennek nyomán írásban is rögzíteni kell, hogy a forintosítás és az elszámolás miatt miként változik meg a tartozás összege és pénzneme. A szerződésmódosításhoz közjegyző közreműködésére nincs szükség, azt a hitelintézetek díjtalanul végzik el.

Borsay Tamás, a Fővárosi Kormányhivatal Földhivatalának vezetője a Napi Gazdaságnak elmondta: a változtatásokat nem kötelező benyújtani az ingatlan-nyilvántartáshoz. Ha a hitel pénzneme a törvény erejénél fogva például svájci frankról változik forintra, a korábban bejegyzett jelzálogjog továbbra is a tartozás biztosítékául szolgál majd.

Egyes esetekben a régi, devizaalapú hitelszerződés helyébe azonban várhatóan új megállapodás lép. Ez akkor fordulhat elő, ha az ügyfél újonnan felvett kölcsönből fizeti ki a régit. Az új szerződéseket a közjegyzőnek közokiratba kell foglalnia - mondta Tóth Ádám, a Magyar Országos Közjegyzői Kamara elnöke. A munkadíj a kölcsön összegétől függetlenül egységesen 15 ezer forint lesz. Az ilyen megállapodásokat regisztrálja majd a földhivatal, a jelzálogjoggal együtt. A régi adatok törlése és az újak feltüntetése díjmentes lesz. A forintosítás Budapesten 87 ezer ingatlant érinthet.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.