Hátrányos helyzetből

Emmi: a kormány elutasítja és elítéli a jogellenes elkülönítést

"A kormány és a tárca vezetése elkötelezett a minőségi, esélyteremtő oktatás feltételrendszerének fejlesztése mellett, amely kulcsfontosságú a hátrányos helyzetű gyermekek felzárkózásának segítésében."

2015.01.25 18:32MTI
Fotó: archív

A kormány elutasítja és elítéli a jogellenes elkülönítést, elkötelezett a minőségi, esélyteremtő oktatás feltételrendszerének fejlesztése mellett - közölte a Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi)  vasárnapi közleményében.

A tárca - mint írták - a napokban megjelent véleményekre és nyilatkozatokra tekintettel ismételten hangsúlyozza: a kormány elutasítja és elítéli a jogellenes elkülönítést, amelyet az alaptörvény és más jogszabályok is tiltanak.

"A kormány és a tárca vezetése elkötelezett a minőségi, esélyteremtő oktatás feltételrendszerének fejlesztése mellett, amely kulcsfontosságú a hátrányos helyzetű gyermekek felzárkózásának segítésében" - áll a közleményben.

A tárca meggyőződése, hogy "mind az erőszakos integrációt követelő, a valódi esélyteremtő iskolák ellehetetlenítését célzó, mind pedig az Országgyűlés kulturális és oktatási bizottságának elnöke által hangoztatott, a problémát mások emberi méltóságának megsértésével orvosolni vágyó kijelentések káros és rossz, társadalmi és etnikai feszültséget teremtő válaszokat kínálnak csupán egy valós problémára".

A kormány olyan iskolákat, nevelési módszereket és intézkedéseket támogat, amelyek segítik ezeknek a hátrányos helyzetű gyerekeknek a felzárkózását, együtt tanulását, majd későbbi együttélését - olvasható a közleményben.

A minisztérium Dúró Dórának, az Országgyűlés kulturális és oktatási bizottsága jobbikos elnökének kijelentéseire reagálva azt írta: a gyermekvédelmi rendszer jelenleg is részletesen szabályozott lehetőséget biztosít azoknak a gyermekeknek a kiemelésére, akik a fejlődésüket veszélyeztető környezetben élnek, ahogy a tanulásra vágyó társaikat zavaró gyermekek kezelésére is adottak a köznevelési törvényben szabályozott lehetőségek.

Az Emmi ezen szabályok szigorú és következetes alkalmazását várja el a fenntartóktól minden esetben - hangsúlyozták a közleményben.

Dúró Dóra szombaton Budapesten sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy pártja szerint egy párhuzamos osztályba vagy szélsőséges esetben bentlakásos iskolába kell kiemelni azokat a kezelhetetlen gyermekeket, akik zavarják normálisan tanuló társaikat.

Közlése szerint a Jobbik le akar számolni az iskolai integrációt minden áron erőltető "politikai lufival", mert az - a párt szerint - az elmúlt huszonöt évben semmilyen előrelépést nem eredményezett.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.