Többeket elutasítottak

Veszprémi választás: 12 jelölt szerepelhet a szavazólapokon

Tizenkét jelöltet vett nyilvántartásba és többet elutasított a február 22-i veszprémi időközi parlamenti képviselő-választásra a választási bizottság.

2015.01.22 17:05MTI

Mohos Gábor, a választási iroda vezetője közölte, a helyi választási bizottság csütörtöki ülésén nyilvántartásba vette Papp András Pál független jelöltet, vele tizenkettőre emelkedett azok száma, akiknek a neve szerepelhet a szavazólapon a február 22-i voksoláson.

A hétfő délután 4 órás határidő lejártáig huszonkilenc jelölt adta le az aláírásgyűjtő íveket, közülük huszonhatan kérték a nyilvántartásba vételt. Korábban tizenegy jelöltet már nyilvántartásba vett a bizottság: Gerstmár Ferencet, az LMP, Kásler Árpádot, a Haza Nem Eladó Mozgalom Párt, Némedi Lajost, a Fidesz-KDNP, Szentpáli Kolost, a Magyar Munkáspárt, Szepessy Zsoltot, az Összefogás Párt, Varga-Damm Andreát, a Jobbik Magyarországért Mozgalom, Varga Péter Miklósnét, az Aquila Párt jelöltjét, illetve a függetlenként induló Bősze Ferencet, Kész Zoltánt, Horváth Lajost és Karancsi Tibort.

A választási bizottság hétfői ülésén két jelölt esetében hoztak elutasító határozatot, a csütörtöki ülésen pedig további tizenkét jelölt nyilvántartásba vételét tagadták meg, mert az érvényes ajánlásaik száma nem érte el a szükséges ötszázat. Mohos Gábor hozzátette, a bizottság döntései három napon belül emelkednek jogerőre, amennyiben az érintettek nem nyújtanak be fellebbezést a Nemzeti Választási Bizottsághoz.

A február 22-i időközi országgyűlési választásra - miként a múlt év áprilisában - már nem ajánlószelvényeket kellett gyűjteniük a választáson indulni szándékozó jelölteknek, hanem ajánlóíveken kellett megszerezniük az induláshoz szükséges 500 érvényes támogató aláírást. Ezek leadására hétfőn 16 óráig volt lehetőség.

Tavaly áprilisban az országgyűlési választáson tizenegyen indulhattak. Akkor Navracsics Tibor, a Fidesz-KDNP jelöltje a szavazatok 47,15 százalékával jutott be a parlamentbe. Most azért kell időközi választást tartani, mert Navracsics Tibort november 1-jével uniós biztossá nevezték ki, így - mivel az uniós biztosi és a parlamenti képviselői mandátum összeférhetetlen - október 30-ai hatállyal lemondott országgyűlési mandátumáról.

Az időközi voksolás 25 település választópolgárait érinti: szavazhatnak Bakonynána, Bánd, Csehbánya, Csetény, Dudar, Eplény, Hajmáskér, Hárskút, Herend, Jásd, Királyszentistván, Kislőd, Lókút, Márkó, Nemesvámos, Olaszfalu, Öskü, Sóly, Szápár, Szentgál, Tés, Úrkút, Városlőd, Veszprém és Vilonya választói.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.