Útdíj

Autóklub: kedvező, hogy beépültek a javaslataik, de "elhibázott" az útdíjrendszer

A Magyar Autóklub szerint kedvező, hogy a kormány elfogadta az útdíjrendszer módosítására tett javaslataikat, ugyanakkor továbbra is elhibázottnak tartják az elkerülő utak és a bevezető főútvonalak díjasítását.

2015.01.22 14:43MTI

Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) parlamenti államtitkára a csütörtöki kormányszóvivői tájékoztatón jelentette be, hogy az egyhónapos próbaüzemet követően február elsejétől változik az útdíjrendszer, több útszakasz ingyenessé válik.

A Magyar Autóklub a közlemény szerint "csalódással vegyes megelégedéssel értesült a hírekből Fónagy János közlekedési államtitkár ma reggeli, az útdíjazás részleges visszavonásáról szóló bejelentéséről".

Csalódásnak nevezik, hogy a kormány nem vonta vissza a január 1-jén bevezetett változtatásokat, valamint azt, hogy a szakmai szervezetek, köztük a Magyar Autóklub kifejezett kérésére sem mutatta be a fizetőssé tételt alátámasztó hatástanulmányokat.

Az autóklub ezek hiányában továbbra is kérdésesnek tartja az intézkedés kormány által várt költségvetési előnyeit, miközben úgy vélik, szakmailag "egyértelműen alátámasztott" a változtatás közlekedésbiztonságra, környezetvédelemre gyakorolt káros hatása.

A Magyar Autóklub ugyanakkor üdvözli, hogy nem kell megfizetni az 1470 forintos szolgáltatási díjat, és azt, hogy a megyei matricák nem a megyehatár előtti utolsó, hanem a megyehatár utáni első csomópontig lesznek érvényesek.

A szervezet bízik abban, hogy ha az első hónapok tapasztalatai igazolják az elkerülő utak és a bevezető főútvonalak díjasítására vonatkozó módosítás elhibázottságát, akkor - "be nem várva a tervezett dugódíj miatti kaotikus forgalmi helyzetek kialakulását"- a kormány teljes egészében visszavonja az útdíjfizetési kötelezettség kiterjesztéséről szóló intézkedését.

Jobbik: a teljes eltörlés lenne a helyes lépés

A Jobbik szerint az útdíjkiterjesztés teljes eltörlésére lenne szükség, s azt követően lehetne különböző koncepciókról vitatkozni.

Z. Kárpát Dániel, a párt frakcióvezető-helyettese csütörtökön sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy alapvetően elhibázottnak tekintik az útdíjat, amely ellentétes az alapcélokkal, hiszen például az elkerülő utakról éppen oda viszi a forgalmat, ahonnan el akarnák terelni. Indokolatlannak nevezte a plusz terheket, mondván, a költségvetés nem azon áll, hogy ezek befolynak-e.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) bejelentésére reagálva azt mondta: minden könnyítést támogatnak egy sokkal nehezebb helyzethez képest, de ennek nem lett volna szabad kialakulnia.

Az emberek adóbefizetéseikkel támogatták az utak felépítését, az üzemanyagok révén még egyszer adóznak, s további díjtételek terhelik őket a matricarendszerrel, ellenszolgáltatás nélkül - bírált az ellenzéki politikus.

Jelezte: a Jobbik helyi szervezetei demonstrációkat szerveznek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.