Tűzijáték

Pirotechnikai tudnivalók a durrogtatások éjszakája elé

A polgári célú pirotechnikai tevékenységekről szóló 173/2011. (VIII.24.) Korm. rendelet szabályozza a "tűzijátékok" vásárlásának és felhasználásának feltételeit.

2014.12.30 08:56ma.hu
Forrás: police.hu

A legfontosabb, hogy 3 osztályba lehet kategorizálni ezeket a pirotechnikai eszközöket. Egész évben lehetősége van a magánszemélyeknek az 1. és a 2. pirotechnikai osztályba tartozó termékek birtoklására, használatára és tárolására. Ezek olyan termékek, amelyek felhasználása alacsony kockázattal és elhanyagolható zajszinttel jár. Az 1. pirotechnikai osztályba sorolt tűzijátékokat 14. életévét betöltött személy, míg a 2. pirotechnikai osztályba tartozó termékeket 16. életévét betöltött személy engedély nélkül vásárolhat, birtokolhat, felhasználhat és egy kilogramm nettó tömegig tárolhat.

A 3. pirotechnikai osztályba tartozó tűzijátéktermékek megvásárlásához nagykorú személynek kizárólag december 28. és december 31. között nem kell engedély! Ezeket a termékeket - a kormányrendelet előírásai szerint - december 31-én 18 órától a következő év január 1-jén 6 óráig lehet engedély nélkül felhasználni, a használati utasításban leírtaknak megfelelően! Az engedély vonatkozik a közúti és a gyalogos közlekedésre, valamint kikapcsolódásra, szórakozásra, sporttevékenységre és a szabadidő eltöltésére szolgáló területekre is. Tárolásuk és birtoklásuk egy időben összesen három kilogramm nettó tömegig lehetséges.

Tűzijátéktermék tömegközlekedési eszközön történő felhasználása tilos és szállítása kizárólag zárt csomagolásban lehetséges!

Hibás, vagy lejárt felhasználhatósági idejű pirotechnikai terméket senki ne használjon! Az 1. és 2. pirotechnikai osztályba tartozó termékeket a vevő köteles a vásárlás helyére visszaszállítani, a forgalmazó pedig köteles azt térítésmentesen visszavenni!

A fel nem használt, vagy hibás, 3. pirotechnikai osztályba sorolt termékeket a vevő január 5-ig köteles visszaszállítani, a forgalmazó pedig köteles azokat átvenni!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.