Fagondozás

Erdőrehabilitációt végeznek a Hortobágyi Nemzeti Parkban

Közbeszerzési pályázaton nyerve, a Hortobágyi Nemzeti Park 62 millió forint összegű megbízása alapján összesen 105 hektáron végez erdőápolási munkákat a Jánosik és Társai Kft. külterület gondozó ágazata.

2014.12.26 08:05MTI
FB/Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság

A Jánosik Kft. a Közép-Tisza-menti ártéri ligeterdők és a Tiszadorogmai Göbe-erdő rehabilitációjára kapott megbízást. Az uniós előírásoknak megfelelően kivágták a nem őshonos faállományt, mintegy 1500 köbméter fát termeltek ki.

A területen őshonos fafajokat, így például szürke nyarat, fekete nyarat, fehér füzet és magyar kőrist telepítettek, a rehabilitációs területen 271 ezer 1- 2 éves facsemetét ültettek el.

A cég vezetője elmondta, a védett területeken lévő, fiatal telepítésű erdőrészek nagy értéket képviselnek, különös bánásmódot igényelnek. A projekt befejező szakaszában például a frissen telepített területeket rendszeresen gyomtalanítani kell.

A nemzeti park területén vegyszereket használni csak kivételes esetekben lehet, ezért a gyomirtás hagyományos kézi és gépi fajtái jöhetnek csak szóba - mondta. A nyesedéket a tápanyag pótlására zöldtrágyaként a területen hagyják, beforgatják.

A cégvezető tájékoztatása szerint a Jánosik Kft. idei teljes árbevétele eléri a 8 milliárd forintot, ezen belül a külterület gondozási munkákból mintegy 350 millió forint bevételt várnak.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.