Ismét hátrányban

Járóbeteg-szövetség: rosszul jártak a független szakrendelők

Az önálló járóbeteg-szakrendelők csak 5,6 százalékot kapnak az intézményfinanszírozási kasszából, miközben a kórházfüggetlen és önkormányzati tulajdonban maradt szakrendelők látnak el minden negyedik járóbeteget az országban.

2014.12.24 02:30MTI

A Magyar Járóbeteg Szakellátási Szövetség szerint az egészségügyi intézményeknek szánt év végi maradványösszegek elosztása során ismét hátrányos helyzetbe kerültek a kórháztól független szakrendelők. Ez országosan több mint 100 szakrendelőt, és az intézményeket fenntartó önkormányzatokat érinti hátrányosan - írta a szövetség keddi, az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Felidézték: a magyar egészügyi finanszírozás jellegzetes eszköze a "kasszamaradvány kisöprése", amely az egészségügyi intézmények finanszírozásra elkülönített, különféle okokból megmaradt, illetve az egészségbiztosítási alapok többletbevételéből származó összeg év végi szétosztását jelenti az állami finanszírozásban részesülő egészségügyi intézmények között.

Közleményükben azt írták: 2010 és 2012 között minden központilag finanszírozott intézmény kapott a kasszamaradványból, 2013-ban már csak a kasszából év elején elvett összeget kapta vissza a járóbeteg-szakellátás, 2014-ben az önállóan működő járóbeteg-szakellátó intézmények teljes egészében kimaradtak az előző években is megszokottá vált többletjuttatásból, azaz nominálisan csökkent finanszírozásuk.

Az önálló járóbeteg-szakrendelők csak 5,6 százalékot kapnak az intézményfinanszírozási kasszából, miközben a kórházfüggetlen és önkormányzati tulajdonban maradt szakrendelők látnak el minden negyedik járóbeteget az országban - emelték ki.

A Magyar Járóbeteg Szakellátási Szövetség bízik abban, hogy a következőkben csak olyan "pénzosztás" lesz, amely egyetlen ellátó csoportot sem érint hátrányosan, "hiszen minden egészségügyi intézmény egyformán a betegek lehető legjobb ellátásán dolgozik" - fogalmaztak közleményükben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.