Hogy külföldre is települhessenek

Gripenek fejlesztésére kötött megállapodást a HM

A szerződéssel a Gripenek országhatáron túli földi műszaki kiszolgálásához és karbantartásához szükséges eszközöket szerzik be, ami lehetővé teszi, hogy a vadászgépek külföldre is települhessenek.

2014.12.24 01:30MTI

A Honvédelmi Minisztérium (HM) megállapodást kötött a Gripen vadászgépek fejlesztésére - közölte a tárca kedden az MTI-vel.

A Magyar Nemzet keddi számában írt arról, hogy a HM és a Svéd Királyi Védelmi és Biztonsági Exportügynökség hétfőn mintegy 330 millió forint értékű szerződést írt alá a Gripen vadászrepülőgépek bérleti szerződésének kiterjesztéséről.

A svéd fél közleménye szerint a pénzből azokat a többlet kiszolgáló berendezéseket finanszírozzák, amelyekre szükség van ahhoz, hogy a Magyar Honvédség nemzetközi missziókban vegyen részt harci gépeivel - írta a lap.

A HM keddi közleményében megerősítette a megállapodás megkötését. Kifejtették: a szerződéssel a Gripenek országhatáron túli földi műszaki kiszolgálásához és karbantartásához szükséges eszközöket szerzik be, ami lehetővé teszi, hogy a vadászgépek külföldre is települhessenek.

Az új eszközök nagymértékben elősegítik, hogy jövő ősszel a magyar vadászgépek a kecskeméti repülőtértől távol, telepített műveleti körülmények között védjék a balti országok légterét. A fejlesztés része a visegrádi négyek együttműködésének keretében felállítandó európai uniós harccsoport közvetlen magyar légi támogatásának képességfejlesztése is - írta a HM.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.