26 ezer tonnányi veszélyes hulladék

Jövőre felszámolják a selypi azbeszthulladékot

Kormányzati segítséggel elkezdődhet az egykori selypi cementgyár romjainak eltakarítása. A településen 1971-től 2005-ig gyártottak azbeszttartalmú termékeket, és az erre szolgáló épületet tavaly bontották le. A területen azóta 26 ezer tonna veszélyes hulladék van.

2014.12.22 19:53MTI

Kormányzati segítséggel megtisztulhat a korábbi cementgyár azbesztjétől a település és környéke jövőre - hangzott el a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium illetékes államtitkárának és Lőrinc polgármesterének sajtótájékoztatóján hétfőn.

Víg Zoltán polgármester bejelentette: kormányzati segítséggel elkezdődhet az egykori selypi cementgyár romjainak eltakarítása. Felidézte: a településen 1971-től 2005-ig gyártottak azbeszttartalmú termékeket, és az erre szolgáló épületet tavaly bontották le. A területen azóta 26 ezer tonna veszélyes hulladék van.

A közegészségügyi hatóságok tavaly megállapították, hogy az üzem működése miatt öt kilométeres körzetben 2007 és 2012 között huszonnyolcan betegedtek meg mellhártyadaganatban, és tizennégyen meghaltak közülük azóta - emelte ki.

Szabó Zsolt fejlesztés- és klímapolitikáért, valamint kiemelt közszolgáltatásokért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője elmondta: több államtitkárság, a Miniszterelnökség és az önkormányzat együttműködésének köszönhető, hogy mintegy 1,3 milliárd forintból három ütemben felszámolhatják jövőre a veszélyes hulladékot.

Kifejtette: a szakemberek először lefóliázzák, majd egy éven belül elszállítják a törmeléket, végül a talajt tíz centiméter mélységig kicserélik. Szabó Zsolt a sajtótájékoztatón arról is beszélt, hogy vizsgálják a felelősök felkutatásának és felelősségre vonásának jogi lehetőségeit.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.