A tisztánlátás érdeke

Lejáratás-gate: melyek a nemzetbiztonsági vonatkozások?

Molnár Zsolt, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke levélben sürgős tájékoztatást kér Pintér Sándor belügyminisztertől a rá vonatkozó, külföldi szervezetek által történt lejáratási kísérletek nemzetbiztonsági vonatkozásairól.

2014.12.20 18:05MTI
Fotó: archív

A testület elnöke szombati közleményében azt írta: az elmúlt napokban több ügy is napvilágot látott a sajtóban, amelyeknek lehetnek nemzetbiztonsági összefüggései, ezért a tisztánlátás, a nyilvánosság tájékoztatása érdekében levélben fordul Pintér Sándor belügyminiszterhez.

A szocialista képviselő továbbá haladéktalanul választ vár arra is, hogy a kormány, a miniszterelnök, illetve a miniszterek környezetében tevékenykedő tanácsadók, ügyvédek milyen nemzetbiztonsági vizsgálaton eshetnek át abban az esetben, ha hivatalos jogviszonyuk nincs az általuk segített emberrel, ugyanakkor tanácsadói tevékenységük során megismerhetnek nemzetbiztonsági szempontból releváns információkat.

A Magyar Nemzet szombaton írt arról, hogy Pintér Sándor belügyminiszter szerint egy külföldi szervezet a közelmúltban karaktergyilkossággal próbálta meg lejáratni.

Pintér Sándor a cikkben úgy fogalmazott: "külföldi szervezetek már többször próbáltak a lejáratásomra olyan, a személyemhez kötődő eseményeket kreálni, amelyek soha nem történtek meg". Egy közeljövőre időzített lejárató akcióról arra hivatkozva nem mondott részleteket, hogy az illetők arra kényszerültek, hogy felhagyjanak ezzel a tevékenységükkel.

A minisztert az interjúban arról is kérdezték, hogy tárt-e fel a polgári elhárítás olyan nemzetbiztonsági kockázatot Orbán Viktor miniszterelnök környezetében, amelynek kivizsgálását a kormányfő egyik tanácsadója, Habony Árpád esetében az ellenzék sürgeti. Erre válaszolva a belügyminiszter azt mondta: tudomása szerint Habony Árpád semmilyen tisztséget nem visel, nincs szerződéses viszonyban állami cégekkel, ezért az Alkotmányvédelmi Hivatalnak (AH) sincs dolga a személyével.

A Demokratikus Koalíció szombati közleményében azt írta: az ügyben kezdeményezik az Országgyűlés nemzetbiztonsági, valamint a honvédelmi és rendészeti bizottságának együttes összehívását, és Pintér Sándor belügyminiszter meghallgatását.

Molnár Zsolt, a nemzetbiztonsági bizottság szocialista elnöke szombaton azt mondta: előbb várja a belügyminiszter válaszát. Annak függvényében döntenek arról, hogy van-e szükség bizottsági ülésre, illetve a belügyminiszter meghallgatására.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.