Átcsoportosítás

Honnan lesz keret a Széchenyi bankosok 14 milliárdos kártalanítására?

Az idei költségvetés Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) fejezetéből csoportosítja át azt a 6 milliárd forintot a kormány, amelyből létrehozza a költségvetés közvetlen bevételei és kiadásai című fejezetben a Széchenyi Kereskedelmi Bank Zrt. betéteseinek kártalanítására szolgáló kárenyhítési keretet.

2014.12.20 09:09MTI
Fotó: archív

Az összeget a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium fejezetből, a közszférában foglalkoztatottak bérkompenzációja terhére csoportosítják át. A kormány indoklása szerint ezen az előirányzaton ennyi megtakarítás várható.

A 6 milliárdos keretből a Széchenyi Bank betéteseit kártalanítják, az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) által kifizetett kártalanítási összegen felül, úgy, hogy a fennálló követeléseket - a bankban fennálló állami tulajdonrész mértékével arányosan, azaz 49 százalékig - kifizetik.

Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön sajtótájékoztatón jelentette be, hogy kárenyhítési alapot állítanak fel a Széchenyi Bank betéteseinek.

A Nemzetgazdasági Minisztérium ugyancsak csütörtökön közölte, hogy az állam a Széchenyi Bankban fennálló állami tulajdonrész mértékével arányosan, 49 százalékig helytáll a banknál elhelyezett betéteknek, az OBA által nem biztosított, azaz 30 millió forint feletti részéért.

A kárenyhítési alapot a Nemzetgazdasági Minisztérium kezeli.

Az OBA egy héttel ezelőtti közleménye szerint Széchenyi Bank betéteseinek 13,957 milliárd forintnyi kártalanítást fizet az alap. A banknál a kártalanítás 1338 ügyfelet érint, közülük 1033 (77 százalék) magánszemély.

A Széchenyi Bank tevékenységi engedélyét december 5-én vonta vissza a Magyar Nemzeti Bank, mert a hitelintézet működése nem felelt meg a jogszabályi rendelkezéseknek, és súlyosan megsértette a felügyeleti hatóság határozatát is. A bank további működése veszélyeztette volna az ügyfelek érdekeit, illetve a hitelintézet kötelezettségeinek teljesítését.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.