Salgótarján

Idén 49 család talált átmeneti otthonra a Menedékben

Négy férőhelyen krízisellátást végeznek a bántalmazott anyák és gyermekeik számára, és két kiléptető lakást is működtetnek a vöröskereszt "remény" programja támogatásával.

2014.12.19 07:12MTI

Ebben az évben 49 család élt 93 gyermekével a salgótarjáni Menedék Családok Átmeneti Otthonában; jellemzően bántalmazottak, lelki terrort alkalmazó szülők elől menekülők, illetve albérletüket megfizetni nem tudók érkeztek az intézménybe - tájékoztatta az MTI-t a fenntartó Magyar Vöröskereszt Nógrád Megyei Szervezetének igazgatója.

Juhászné Kincses Helén elmondta: a Menedék 1992-től ad átmeneti elhelyezést az ország bármely részéről érkező, halmozottan hátrányos helyzetű, krízishelyzetbe került családoknak. A megnyitás óta 610 szülő és 1476 gyerek kapott itt ellátást, közülük 95 család volt salgótarjáni.

Az igazgató hozzátette: négy férőhelyen krízisellátást végeznek a bántalmazott anyák és gyermekeik számára, és két kiléptető lakást is működtetnek a vöröskereszt "remény" programja támogatásával.

A főzési, mosási lehetőséggel felszerelt 40 férőhelyes, 12 lakószobás otthonban egy évig tartózkodhatnak a lakók, ez az idő indokolt esetben fél évvel meghosszabbítható.

Az igazgató tájékoztatása szerint az átmeneti otthonba beköltöző szülők jellemzője, hogy nincs támogató családi hátterük, aluliskolázottak, adósságot halmoztak fel, nehézségeikre sokszor szenvedélybetegséggel reagálnak. A gyerekek viselkedésében magatartászavarok, tanulási nehézségek, agresszió, szabálysértések elkövetése tapasztalható.

A Menedék ezért nemcsak helyet ad, de munkatársai családgondozást is végeznek pszichológus bevonásával; jogi segítséget nyújtanak, segítenek a házi feladatban, ha szükséges, logopédust és nyelvtanárt is alkalmaznak, programokkal erősítik a szülő-gyerek kapcsolatot, foglalkoznak az agresszió kezelésével, a szülők gyermekellátást, háztartási technikákat is tanulnak.

Juhászné Kincses Helén elmondta azt is, hogy a vöröskereszt Nógrád megyei szervezete 34 tartós munkanélkülit foglalkoztatott idén közmunkaprogram keretében, az otthonban lakók közül hat anya vállalt munkát a programban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.