Kitüntetés

Jelenits István kapta az első Báró Gelsey Vilmos-nagydíjat

Jelenits István piarista szerzetes, teológus, tanár kapta a Szeged-csanádi Egyházmegye Gelsey Vilmos Pedagógiai Intézete által adományozott első Báró Gelsey Vilmos-nagydíjat, a díjjal pedig Tóth József könyvvizsgálót tüntették ki a szerdai, budapesti díjátadón.

2014.12.17 16:50MTI
MTI/Kovács Attila

A nyáron alapított intézet díjátadásán elhangzottak szerint Jelenits István piarista szerzetes, magyar- és hittanszakos pedagógus a katolikus keresztény nevelés ügyéért, a magyar köznevelésért végzett kiemelkedő pedagógiai munkásságáért, sok nemzedék javára végzett nevelő szolgálatáért kapta a nagydíjat.

A számos díjjal kitüntetett író, költő, tanár - aki egyebek mellett tanított a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen, a váci Apor Vilmos Katolikus Főiskolán és a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán is - laudációját Farkas István piarista házfőnök, egykori tanítványa mondta, aki versein, alkotásain, tanításán keresztül idézte fel Jelenits István munkásságát.

A pedagógus, író köszönőbeszédében azt mondta: nagyon fontos, hogy az ember kelletlenül vagy éppen erőfeszítéssel, leleménnyel végzi-e a munkáját. Véleménye szerint a tanároknak nemcsak a tananyag megtanítása a feladatuk, hanem egyfajta életvitel, így a hozzáállás a munkához átadása is, ezért rendkívül fontos minden olyan alkalom, amikor elismerik, támogatják, segítik a pedagógusokat feladataik ellátásában.

Tóth József könyvvizsgálót az eseményen felolvasott indoklás szerint sok évtizedes munkássága során a katolikus keresztény nevelés ügyéért, a magyar köznevelésért végzett elkötelezett, kiemelkedő gazdasági szakértői munkája miatt ismerték el a Báró Gelsey Vilmos-díjjal.

Az igazságügyi adó-, járulék- és könyvszakértő az 1990-es évek óta szolgálja tudásával az egyházat. Korábban az esztergomi egyházmegyéhez tartozó iskolákat segítette ellenőrzési tapasztalataival, 2006 óta pedig a Szeged-csanádi Egyházmegye oktatási intézményeit. Szaktudását rendszeresen kamatoztatja a Győri, a Pécsi és a Székesfehérvári Egyházmegye is - ismertették a Gelsey Vilmos jelenlétében, a 93. születésnapján tartott díjátadón.

A pedagógiai intézet a kétfokozatú díjjal azokat ismeri el, akik - akár egyházi, akár más fenntartású köznevelési vagy szakképző intézményben dolgozva - már hosszabb ideje szolgálják a katolikus, keresztény nevelés ügyét, és munkájukban, életvitelükben a környezetüknek is példát mutatnak. A nagydíj kétmillió, a díj egymillió forint pénzjutalommal jár.

A Szeged-csanádi Egyházmegye idén nyáron alapította a pedagógiai intézetet Gelsey Vilmos támogatásával. Az intézet a dolgozók képzésével, továbbképzésével, szakmai díjak adományozásával, pedagógiai-szakmai szolgáltatások ellátásával igyekszik fejleszteni a katolikus keresztény nevelésügyet.

A Nagy-Britanniában élő Gelsey Vilmos (William de Gelsey) 1921-ben született, jelenleg a Richter Gedeon Nyrt. igazgatóságának elnöke, az UniCredit Bank AG vezető tanácsadója. II. János Pál pápa 2005-ben kitüntette a magyar katolikus egyházért tett szolgálataiért.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.