A rubel közbeszólt

Történelmi lehetőség adódott a paksi szerződés felmondására?

A Magyar Liberális Párt (MLP) véleménye szerint a magyar kormány számára a történelem lehetőséget kínál arra, hogy tárgyalásokat kezdjen a paksi erőműről szóló, Oroszországgal kötött megállapodás felmondásáról.

2014.12.17 13:56MTI

Erről a párt gazdaságpolitikai főtanácsadója beszélt szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján. Bodnár Zoltán az orosz válság kapcsán úgy fogalmazott: kétséges, hogy Oroszország meg tudja-e finanszírozni a paksi beruházást, mert devizatartalékai gyorsan csökkennek, és a megnövekedett országkockázat miatt csak olyan kamatfelárakkal fogja tudni finanszírozni magát, amelyek meghaladják azt a kamatszintet, amit Magyarország fizet a paksi hitelért.

Arról is beszélt, hogy az orosz gazdaság alapvetően beszűkült, az energiaexportra épül, miközben a fejlett technológia és a magas hozzáadott értékű termékek előállításának hiánya jellemzi, a válság pedig meg is mutatta, hogy mennyire sérülékeny.

A politikus szerint egyelőre aligha lehet megjósolni az orosz válság következményeit, de azt egészen bizonyosnak nevezte, hogy a rubel értékvesztése hosszú időre "padlóra küldi" az orosz gazdaságot, és rég nem látott recesszióra lehet számítani.

Mindaz, ami Oroszországban történik, intő jel a magyar kormány keleti nyitási politikája számára - jelentette ki Bodnár Zoltán.

LMP: elfogadhatatlan a fejlesztési tárca javaslata a paksi bővítésről

Az államfőhöz fordul az LMP, ha az Országgyűlés elfogadja a fejlesztési tárcának a paksi bővítés adatainak titkosítását tartalmazó törvényjavaslatát. Szél Bernadett országgyűlési képviselő szerdai sajtótájékoztatóján arról beszélt: a javaslat nemzetközi szerződéseket is sért.

A politikus kifogásolta, hogy a parlament által várhatóan februárban tárgyalandó előterjesztés a végletekig fokozza a paksi bővítés titkosítását, a többi közt azzal, hogy a beszerzéseket kivonja a közbeszerzési törvény hatálya alól, az előkészítő anyagokhoz pedig tizenöt évig nem enged hozzáférést.

Beszámolt a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóságának állásfoglalásáról is a javaslattal kapcsolatban, amelyet a hivatal annak ellenére készített el, hogy a kabinet nem kért véleményezést.

Az állásfoglalást ismertetve Szél Bernadett közölte: a javaslat nemzetközi egyezményeket sért, ezek közül a politikus a környezeti ügyekben az információ hozzáférését biztosító aarhusi egyezményt emelte ki. Hozzátette: uniós irányelv is sérülne a javaslat elfogadásával.

Szél Bernadett hozzátette: Péterfalvi Attila, a hatóság vezetője szerint a döntésekhez szükséges adatokat is nyilvánosságra kell hozni, a közpénzekkel való gazdálkodás ellenőrzését pedig nem gátolhatja a befektetői érdek tiszteletben tartása.

Közölte: a törvény elfogadásakor kérni fogja a köztársasági elnököt, hogy ne írja azt alá, az ombudsmantól pedig azt, hogy forduljon az Alkotmánybírósághoz.

A politikus szerint Oroszország jelenlegi gazdasági helyzete is azt mutatja, hogy "a Putyintól kapott hatalmas hitel is veszélybe kerül". Szél Bernadett választ várt arra is, hogyan kívánja a kormány nemzetközi felügyelet alá vonni Paksot, és elképzelhetőnek tartotta azt is, hogy a kormány így próbál kihátrálni a paksi bővítésből.

A képviselő a tájékoztatón putyini megoldásnak nevezte, hogy Orbán Viktor miniszterelnök a civileket kívánja listázni. Ez szerinte elfogadhatatlan egy szabad országban, a jelenlegi szabályozást a politikus megfelelőnek ítélte a civilek működésével kapcsolatban.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.