Költségvetés

Kétmilliárd forinttal több támogatást kapnak a hazai nemzetiségek

Kétmilliárd forinttal több támogatást kapnak a hazai nemzetiségek a központi költségvetésből, így az eddiginél több mint ötven százalékkal magasabb támogatásra, összesen csaknem hatmilliárd forintra számíthat jövőre a központi kasszából a 13 nemzetiség.

2014.12.16 15:34MTI

Az Országgyűlés kedden megszavazta a 2015. évi központi költségvetési törvényt, amelybe ezúttal első alkalommal a hazai nemzetiségek parlamenti bizottságának is volt beleszólása - olvasható a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata által kedden az MTI-hez eljuttatott közleményben.

A 13 szószólóból álló grémium októberben a törvényjavaslathoz módosító indítványt nyújtott be, amely mindenekelőtt két dologra hívta fel a figyelmet: arra, hogy a magyarországi nemzetiségek központi büdzséből származó támogatása csaknem egy évtizede stagnál; másrészt kezdeményezték, hogy a nemzetiségi önkormányzatok által fenntartott intézmények központi forrásból állhassák a pályázatból megvalósuló beruházásaikhoz, felújításaikhoz szükséges önerőt.

Jövőre 40-ről 100 millió forintra emelkedik az a pályázati keretösszeg, amely a 13 hazai nemzetiség anyanyelvi diáktáboraira fordítható. Az országos önkormányzatok és intézményeik működésére 666 millió forinttal több jut majd; a települési és területi nemzetiségi önkormányzatok több mint kétszer annyi pénzből gazdálkodhatnak, feladatalapú támogatásukra pedig negyedével nagyobb forrás jut.

A 2015. évi költségvetési törvény - a szószólók módosító indítványa alapján - külön fejezetben rendelkezik arról, hogy a nemzetiségi önkormányzatok által fenntartott intézmények beruházásaikhoz, fejlesztéseikhez, (amennyiben azt európai uniós pályázati forrásból valósítják meg, úgy az önerő fedezetére) egy 441,2 millió forintos központi alapból kaphatnak pénzt - ismertetik.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.