Krónika

A Parlament mai napja: ezekről döntöttek - helyettünk

A kormány választási ígéreteiről, a szegénység mértékről, a nap folyamán tartandó tüntetésről, a férfiak nyugdíjáról és az amerikai-magyar kapcsolatokról volt szó kedden az Országgyűlésben.

2014.12.16 12:05MTI

LMP: sokak szegényednek, kevesek gazdagodnak

Fotó: archív

Schiffer András (LMP) szerint az idei választási kampányban két alapvető kérdésre vártak választ a választók: hogyan lesz jobb a megélhetés és kevesebb a korrupció. Értékelése szerint a megélhetés az elmúlt 10 évben a devizakrízis miatt romlott, az embereket átvágták a piaci árfolyamon történő forintosítással, miközben megjelent a dolgozói szegénység is. Mint mondta, állami eszközökkel kijelölik a rendszer nyerteseit, az új oligarchákat. Sokak szegényednek, kevesek gazdagodnak - jellemezte a kormány politikáját.

L. Simon László, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára véleménye szerint baloldali demagógiát adott elő az ellenzéki képviselő, aki úgy operált a számokkal, hogy figyelmen kívül hagyja az ország állapotát, mintha a kormány alaptalan sikerpropagandát folytatna.

Felhívta a figyelmet a GDP harmadik negyedéves, 3,2 százalékos, az uniós átlagot meghaladó növekedésére, az államadósság csökkenésére, valamint arra, hogy a banki elszámoltatás eredményeként 1,3 millió családnak 1000 milliárd forint jár vissza. Kijelentette: az Orbán-kormány mindent megtesz a szegénység csökkentéséért.

MSZP: a piacon nem a szűzpecsenye, hanem farhát fogy el leghamarabb

Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) azt mondta, a kutatások szerint nőtt a szegénység mértéke, az emberek nem elzárt burokban élnek, és látják, hogy a piacon nem a szűzpecsenye, hanem farhát fogy el leghamarabb. Az egész ország kuponokat gyűjt és akciókra vadászik, azért, mert nincs elég pénzük - tette hozzá.

Közölte: a kormány szerint jövőre nincs pénz a családokra, a nyugdíjasokra, a segélyekre, de jövőre is lesz pénz stadionokra, propagandára, a miniszterelnök várba költözésére. Mindezt soha el nem évülő társadalompolitikai bűntettnek nevezte.

L. Simon László úgy válaszolt, ez nagyon súlyos volt, a képviselő felszólalása a magyar demokrácia mélypontja, a politikai demagógia csúcspontja. Kijelentette, a kormány megállította és visszaszorította a szegénységet. Beszámolt arról, hogy jövőre több mint 5 milliárd forinttal több, összesen 58 milliárd forint lesz gyermekétkeztetésre, hároméves kortól kötelező lesz az óvoda, 700 ezer gyermek kap ingyen tankönyvet. A kormány intézkedései miatt az elmúlt négy évben 400 ezer új munkahely jött létre - tette hozzá, megjegyezve: hazugságról, demagógiáról, nyílt uszításról, a társadalmi csoportok szembeállításáról szólt a képviselő felszólalása, ezt pedig a társadalmi szolidaritásra építő kormány visszautasítja.

KDNP: méltatlan stílusú, tartalmú beszédek hangzanak el az adventi estéken

Aradszki András (KDNP) a nap folyamán tartandó kormányellenes tüntetésekről azt mondta, az elmúlt hónapokban azt lehetett látni, hogy a Budapesten zajló tüntetések ugyanúgy épülnek fel: ráutaló beszédek, internetes oldalakon szinte fegyveres lázadásra buzdítás, a célpont konkrét megnevezése, elkeseredett hangulat szítása, majd végül, a gyűlés berekesztése után az ellenőrizetlenül hagyott tömeg teszi, ami eszébe jut, lényeg az anarchia. Méltatlan stílusú, tartalmú beszédek hangzanak el az adventi estéken - hangoztatta.

1919-ben Kun Béla háta mögött ott állt jó barátja Lenin, ma is állnak a háttérben mások, akik úgy tekintenek a térségre, nincs erő és akarat a nemzeti szuverenitás megteremtésére - közölte.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára azt mondta, az, hogy Budapesten tüntetéseket lehet szervezni, nem volt ilyen evidens pár éve. Sohasem tisztelte a gyülekezési jogot az MSZP - hangsúlyozta.

Szerinte míg más országokban a kormánnyal elégedetlenek az ellenzéket választják álláspontjuk közlésére, Magyarország ebből a szempontból is unikum, mert a kormány ellen tüntetők az ellenzékkel is annyira elégedetlenek, hogy saját alternatív hálózatot szerveznek.

Jobbik: a férfiak is mehessenek el 40 év munkaviszony után nyugdíjba

Sneider Tamás (Jobbik) arra hívta fel a figyelmet, hogy Magyarországon minden második férfi meghal 65 éves kora előtt, miközben a kormány úgy döntött, hogy a veszélyes munkakörben dolgozóktól elveszik a megérdemelt nyugdíjas éveket. Egy bankárnak, egy vájárnak, vagy egy mentősnek ugyanúgy 65 évesen mehet nyugdíjba - mutatott rá.

Szorgalmazta azt is, hogy át kell gondolni a nyugdíjrendszert, annak fontos elemének kellene lennie a korkedvezményes nyugdíjnak, valamint hogy a férfiak is elmehessenek 40 év munkaviszony után nyugdíjba.

Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium szakképzésért és munkaerőpiacért felelős államtitkár elmondta, hogy a korkedvezményes nyugdíj 2012. január 1-jétől nem létező kategória, átalakult korhatár előtti ellátássá. A korkedvezményes rendszert nem tudják és nem is lehetséges fenntartani - tette hozzá.

Az államtitkár szerint a férfiak is megérdemelnék a 40 év utáni nyugdíjba vonulást, de véleménye szerint túl sok szakember, szakmunkás távozna a munkaerőpiacról a közeljövőben.

Fidesz: a szuverenitásra ügyelni kell

Az egyik amerikai külügyi államtitkár nyilatkozata kapcsán Tuzson Bence (Fidesz) azt mondta, a szuverenitás nem konstans állapot, mindig ügyelni kell arra, hogy ne sérüljön.

Szijjártó Péter miniszter közölte, Magyarország szuverenitása szempontjából aggodalomra okot adónak tartaná, ha egy ország akciótervet akarna végrehajtani a kormánnyal való egyeztetés és annak egyetértése nélkül.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.