50 asszony kezdhei újra

Új hajléktalanszálló nyílt nőknek Budapesten

Ötven hajléktalan nőnek ad lehetőséget élete újrakezdéséhez, és összesen 200 főnek biztosít minden nap egy tál meleg ételt és nappali ellátást az a csaknem 75 millió forintból megvalósított, Új Kezdet Háza nevű női hajléktalanszálló, amelyet az Üdvhadsereg Szabadegyház Magyarország saját finanszírozásból valósított meg Budapest VI. kerületében.

2014.12.15 19:15MTI

Az elsősorban integráló szándékú program azért is kiemelt segítség a hajléktalan nőknek, mert országosan kevesebb hajléktalan intézmény van kifejezetten nőknek kialakítva. A hétfői megnyitással a téli krízis időszak előtt elkezdődhet a helyek feltöltése - közölte a beruházás kommunikációjával megbízott ügynökség az MTI-vel.

Az átmeneti szállót a novembertől április végéig tartó krízis időszakban 30-an veheti igénybe havi 15 000 forintért. A most nyíló intézmény komplex rehabilitációs központként működik majd: a népkonyhán naponta 200 adag meleg étel ingyenes kiosztására van lehetőség, amelyet az ott lakókon kívül a kerület rászorulói is igénybe vehetnek.

A nappali melegedőben naponta hetvenöten tudnak tisztálkodni, mosni, szociális ügyeket intézni, pihenni, televíziót nézni és újságot olvasni. A rehabilitációs részlegen kínált komplex rehabilitáció célja pedig a testi és lelki felépülés, a munkába visszakerülés, és az önálló élet megteremtéséhez és fenntartásához szükséges kompetenciák erősítése.

A szállóban a konyhák berendezését az Emberi Erőforrások Minisztériumának Egyházi, Nemzetiségi és Civil Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága támogatásával alakította ki a szervezet. Az intézményben eltölthető három plusz két év alatt személyre szabott gondozási terv alapján próbálnak mindent megtenni a hozzájuk kerülő emberek újraintegrációjáért.

A későbbi önálló élet megalapozásához pedig havonta kötelezően minden lakónak el kell különítenie megtakarítást. Az Üdvhadsereg egy éve nyitotta meg hasonló elven működő férfi hajléktalanszállóját a VIII. kerületi Dobozi utcában és az Új Kezdet Háza a hetedik szociális intézmény az országban, amelyet egyház a rászorulók szolgálatába állít.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.