Országgyűlés

Emelkedik a hadiözvegyek havi járadéka

Mintegy ötven százalékkal emelkedik a hadiözvegyek havi járadéka, miután az Országgyűlés hétfőn elfogadta a honvédek jogállásával, valamint a hadigondozással összefüggő egyes törvények módosítását.

2014.12.15 17:53MTI

A parlament jogszabály minősített többséget igénylő részét 153 igen, 5 nem szavazattal és 37 tartózkodás mellett hagyta jóvá. Nemmel független képviselők szavaztak, míg az MSZP, az LMP és három független képviselő tartózkodott.

A Hende Csaba honvédelmi miniszter által jegyzett jogszabály január elsején lép hatályba. E szerint a hadiözvegyek jelenlegi havi 21 375 forintos ellátását havi 10 688 forinttal emelik meg.

A törvény ezen felül több előmeneteli, áthelyezési, kiképzési, vezénylési, egyenruha-viselési szabályt is tartalmaz, és pontosítja a köztársasági elnök honvédelmi jogköreit. Rögzíti azt is, hogy a tiszti és az altiszti állomány tagjairól - kivéve a tábori lelkészi szolgálat tagjait - legalább évente egyszer teljesítményértékelést kell készíteni.

Az egyenruha-viselés szabályait is részletesen meghatározza a jogszabály. Egyenruhát hordhatnak a tényleges állomány tagjai, egyes esetekben a szolgálaton kívüli állomány tagjai, továbbá rendelkezésre állásuk időszakában az önkéntes tartalékosok, valamint műveleti területen a rendvédelmi szerv tagjai, ha a honvédség érdekében végeznek tevékenységet, a honvédelem érdekében végzett tevékenységük során a nyugállományúak, valamint műveleti területen - biztonságuk érdekében - állami vezetők.

"Más személyek részére a honvédségnél rendszeresített egyenruha vagy azzal összetéveszthető ruházat viselete tilos" - tartalmazza a jogszabály. A jogszabály szerint 2015. január elseje és a 2017. december 31. között egyes főhadnagyok már a kötelező várakozási idő letelte előtt két évvel kinevezhetőek lesznek magasabb beosztásba, és ezáltal az újonnan végző tisztek is első beosztásukba kerülhetnek.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.