Interjú

Csáky András: Antall József nem csupán miniszterelnök, hanem államférfi volt

Újabb riportalanyunkkal szokatlan helyen, egy temetőben találkoztunk. Huszonegy éve minden év december tizenkettedikén itt találkoznak, akik hittek Antall Józsefben és az ő politikáját tartják mértékadónak, követendőnek.

2014.12.12 15:06ma.hu

Közéjük tartozik dr. Csáky András, aki több cikluson keresztül volt országgyűlési képviselő, az MDF országos választmányának elnöke, a rendszerváltoztatás egyik meghatározó egészségpolitikusa. A Nemzeti Panteon Fiumei úti sírkertjében, az évfordulós megemlékezésen kérdeztük, mire emlékezik, mit gondol, érez a mai napon.

Ma.hu: Mit gondol Antall József miniszterelnökről?

dr. Csáky András: Antall József nem egyszerű miniszterelnök, hanem államférfi volt. Miniszterelnök bármenyi lehet száz év alatt, államférfi legfeljebb csak néhány. Szerencsésnek mondhatja magát a nemzet, hogy akkor Ő állt az ország élén.

Ma.hu: Mit érzett, amikor 1945 után az első szabad választások eredményeként, Antall József vezetésével egy jobbközép kormány alakulhatott Magyarországon?

dr. Csáky András: A Teremtő legnagyobb ajándékának tartom, hogy megérhettem azokat az éveket. Biztos vagyok benne, sok honfitársam érez így. Bíztunk benne, hogy viszonylag rövid idő alatt jobb sorsra fordul az ország sorsa. Reménykedtünk, pedig Antall miniszterelnök figyelmeztetett minket, hogy az átmenet hosszú időt fog igénybe venni. A jogi értelembe vett átalakulás néhány év, egy parlamenti ciklus alatt végbemehet. A gazdasági átalakuláshoz valamivel több idő szükséges, de az emberi mentalitás megváltozásához talán egy emberöltő sem lesz elegendő mondotta volt. Visszatekintve az elmúlt évtizedekre, azt kell mondani sajnos igaza lett.

Ma.hu: Ma már kevesen emlékeznek arra, hogy miket mondott Antall József a kórházban vele készült interjújában, csíkos, színes pizsamájának képe azonban nagyon sokakban megmaradt. Ön az alábbi idézeten kívül, mit elevenítene fel ebből a riportból?

"Elmondhatom, hogy nincsenek saját karriercéljaim. Szolgálni szeretnék, mindaddig, ameddig szolgálatom hasznos. Teszem ezt a legjobb tudásom szerint, mindaddig, amíg tehetem és ameddig a magyar nemzet kívánja."


dr. Csáky András: Közel két és fél évtized telt el az interjú óta, majdnem egy emberöltőnyi idő. Nagyon sokan nem is tudják, hogy miről volt szó, ezért előbb elevenítsük fel az előzményeket. Fél évvel vagyunk az első szabadon választott kormány megalakulása után, szűk két héttel korábban zajlott le az önkormányzati választások második fordulója (1990. október 14.). Az önkormányzati választások előtt Miniszterelnök úr beszédet kívánt mondani a televízióban, melyben az ország valós helyzetéről szerette volna tájékoztatni az ország lakosságát. A TV vezetése ezt megakadályozta, mondván, ha a köztársasági elnök nem beszél, akkor Ő sem beszélhet. Göncz Árpád nem akart beszélni, mert vagy nem volt mondanivalója, vagy az SZDSZ nem akarta, hogy Antall megszólaljon. Gyanítom az utóbbi lehetett az indok.

Közvetlen kollégák

'90 októberének végére - mivel augusztus óta a Szovjetunió már nem szállított üzemanyagot hazánknak - a benzinkészletek jelentős mértékben lecsökkentek, 2- 3 napra elegendő mennyiség volt csupán az országban. A kormánynak döntenie kellett, vagy komoly korlátozásokat vezet be, vagy a benzin árának jelentősebb emelésével a fogyasztást próbálja meg mérsékelni. A kabinet az utóbbi mellett döntött, 20 forinttal növelték a benzin árát. Az áremelés bejelentését követően igen gyors idő alatt fuvarosok, taxisok és máig nem tisztázott személyek és csoportok megszállták a főváros közlekedési csomópontjait, megbénítva a közlekedést. Mindeközben a miniszterelnök kórházban fekszik, diagnosztikus célból műtétet végeznek el rajta. A műtétet követően október 28-án készül az úgynevezett "pizsamás interjú". Ebben Miniszterelnök úr megmagyarázta, hogy miért kényszerült erre a lépésre a kormány. Kifejtette továbbá, hogy a történtekből minden érintett félnek le kell vonnia a tanulságokat, és ki kell alakítani egy megfelelő érdekegyeztetési rendszert. A történészekre vár, hogy feltárják az úgynevezett "taxis blokád" valódi hátterét.

Ma.hu: Mit tart ön az Antalli örökségnek?

dr. Csáky András: Minden bizonnyal mindenkinek más jut a kérdéssel kapcsolatban az eszébe. Abban azonban mindenki egyetért - még ádáz ellenségei is -, hogy a jogállamiság, a parlamentáris demokrácia feltétlen híve volt. Bennem máig élénken élnek azok az emlékképek, mikor elnökségi ülésen egy jogszabály tervezet került terítékre, először mindig megkérdezte, hogy az alkotmánnyal, illetve a jogalkotási törvénnyel nincs- e ellentmondásban a javaslat. Ha nem kapott egyértelmű nemleges választ a jogászoktól, nem engedte a kérdést tárgyalni. Az örökséghez tartozik véleményem szerint az euroatlanti integrációval kapcsolatos elkötelezettsége és az a politikai stílus ami jellemezte.

Ma.hu: Sütő András Antall József búcsúztatásán ezt mondta: "Senki, aki utána jön, senki, aki nyomába lép, ezután meg nem kerülheti őt abban, amit a határon kívül élő magyarságért cselekedett." Mit gondol ön igaza volt az erdélyi politikusnak?

dr. Csáky András: Négy és fél évtized után Antall József volt aki először vállalta fel a külhoni magyarság ügyét. Ne feledjük, 1990. június 2-án, az MDF III. Országos Gyűlésen elhangzott szavait, melyet még itthon is szándékosan egyesek félremagyaráztak. " Lélekben tizenötmillió magyar miniszterelnökeként kívánok tevékenykedni" hangzott a történelmi mondat. Sütő ezzel kapcsolatban jelentette ki, hogy "Mondta ezt higgadtan, politikai felelősséggel, hátsó szándékok nélkül, a világos szavak értelmében bízva. Mások értelmében is bízva tehát". Antall határon kívüli kisebbségekkel kapcsolatos megnyilatkozásait és azt az általa vallott elvet figyelembe véve, hogy róluk - az őket érintő kérdésekben - az ő megkérdezésük és egyetértésük nélkül döntést nem lehet hozni, egyértelműen igaza volt az erdélyi politikusnak.

Ma.hu: Milyen volt Antall József, amikor családjáról,barátairól vagy csak egy egyszerű viccről volt szó?

dr. Csáky András: Miniszterelnök úr számára a család tabu volt, bizonyára meg akarta óvni azoktól a nemtelen támadásoktól, melyek Őt érték. Barátairól is csak a sajtóból értesülhettünk, bár kétségeim vannak, hogy azok korrekt információk voltak. Ezzel kapcsolatban komoly csalódások is érhették. Erről valamivel többet tudhat meg az, aki elolvassa Rajner M. János: Jelentések hálójában című könyvét, mely "Antall József és az állambiztonság emberei 1957-1989" alcímet viseli.

A sajtó mogorva emberként próbálta beállítani, pedig fantasztikusan jó humora volt. Szeretett anekdotázni, vagy saját életéből mesélt humoros történeteket. Ezen keresztül is kiviláglott kivételes tudása és mély humanizmusa.

Ma.hu: Közeledik a Karácsony, a kereszténység egyik legnagyobb ünnepe. Antall József halálos ágyáról három dolgot üzenet Bolberitz Pálon keresztül. Először: eljött a végórám. Másodszor: keresztény Magyarországot akartam, mert csak ennek van jövője. Harmadszor: szolgáltasd ki nekem a szentségeket. Ön mit üzen Antall József sírja mellől a tizenöt milliós magyarságnak?

dr. Csáky András: Miniszterelnök úr keresztény elkötelezettsége családi neveltetéséből és a Piarista Gimnázium szellemiségéből táplálkozott. Sokszor idézték az Európa Parlament Kereszténydemokrata Frakciója előtt még a rendszerváltozás előtt mondott gondolatait, mely szerint: "Egyszerűen arról van szó, hogy Európában az ateisták is keresztények. Európa kereszténysége kultúrát, etikát, szemléletet jelent." Ezekből a gondolatokból fakadnak halálos ágyán mondott szavai. Ha körülnézünk a világban, mindenhol a békétlenséget, az acsarkodást tapasztaljuk. Antall által hirdetett értékelvű politizálást az érdekelvű politizálás váltotta fel. Meggyőződésem, ez nem vezet sehová. Mindannyiunknak - hívőknek és nem hívőknek egyaránt - újra kell gondolnunk életünket és a kereszténység által hirdetett elvek szerint kell élnünk. Ez lehet egyedül biztosítéka a nemzet fennmaradásának és felemelkedésének. Ezen gondolatok jegyében kívánok minden honfitársamnak határon belül és kívül Áldott karácsonyi ünnepeket és kegyelmekben gazdag új esztendőt!

Mádl Ferenc családja


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.