Harc a korrupció ellen

Vagyonnyilatkozatra köteleznék a fontos munkakörben dolgozó köztisztviselőket

Az Igazságügyi Minisztérium "ésszerű kereteken belül" kiterjesztené a vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettséget a fontos és bizalmas köztisztviselői és kormánytisztviselői munkakört betöltőkre.

2014.12.11 11:29MTI

Erről Répássy Róbert, a tárca államtitkára beszélt csütörtökön, az állami szervek 2011-ben kötött antikorrupciós együttműködésének évfordulóján tartott eseményen.

Szavai szerint a változtatást az egyes jogállási törvények év végére tervezett módosítása tartalmazhatja.

Répássy Róbert a rendezvényt követően újságírók kérdéseire válaszolva elmondta, semmi akadályát nem látja annak, hogy a nem képviselő miniszterek hozzátartozóinak vagyona is megismerhető legyen.

Szerinte ezt úgy lehetne megoldani, ha nem a családtagok nyilatkozata válna nyilvánossá, hanem a közszereplők számolnának be hozzátartozóik vagyonáról.

Az igazságügyi államtitkár megjegyezte, a parlamenti képviselők vagyonnyilatkozat-tételi kötelezettségét az országgyűlési törvény szabályozza, aminek módosítása a gyakorlat szerint nem a kormány, hanem a képviselők feladata. A kabinet ezért nem fogalmaz meg javaslatokat a képviselők vagyonnyilatkozatainak szabályairól - fűzte hozzá.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.