Kapcsolódási pontok

Matricát kapnak a vér mellé a betegek

Vasárnaptól minden beteg, aki vérkészítményt kap, a zárójelentésén egy matricát talál, az önkéntes véradók pedig SMS-t kapnak azon a napon, amikor felhasználják az általuk adott vért.

2014.11.28 15:25MTI
Fotó: archív

Jákó Kinga, az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) főigazgatója a Magyar Vöröskereszt és az OVSZ véradók napi központi ünnepségén beszélt arról, hogy a vérkészítményhez jutók zárójelentésén olyan matrica lesz ezentúl, amelyen az áll: Szeretettel: az Ön véradója. Az önkéntesek egy SMS-t kapnak azon a napon, amikor az általuk adott vért felhasználják a gyógyításban, megköszönve ezzel az önzetlenségüket.

A főigazgató arra is kitért, hogy Magyarországon az idén 49 ezer új véradót sikerült megnyerni a mozgalom számára, bár egyre több jelentkezőt el kell küldeniük a szervezőknek, mert az ajánlkozó mentális problémákkal küzd, vérszegény, vagy nem éri el az 50 kilogrammot.

Az ünnepségen Zombor Gábor, az Emberi Erőforrások Minisztériumának egészségügyért felelős államtitkára köszöntőjében arra hívta fel a figyelmet, hogy az emberi vér az az anyag, amelyet még nem sikerült mesterséges termékkel pótolni, vagyis még sok-sok évig szükség lesz a véradókra, a véradásra, a gyógyítás egyik legfontosabb feltételére, az emberi vérre és az abból készült vérkészítményekre. Hozzátette: a társadalom az önkéntes véradókat tartja a legmegbecsültebb embereknek, de azt még nem sikerült elérni, hogy ezen az erkölcsi megbecsülésen kívül az állam más juttatást is nyújtson, bár vannak elképzelések ennek a megvalósítására.

A véradók napja alkalmából szervezett országos ünnepség keretében véradásszervezésben tevékenykedők, a véradóbarát munkahelyek és a véradómozgalom támogatói, illetve a sokszoros véradók, csaknem hatvanan részesültek elismerésben. Utóbbiak közül a legönzetlenebbnek a Csongrád megyei Nagy József bizonyult, aki már 173-szor adott vért.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.