Tudomány

Magyar innováció: új típusú fűtőanyag Pakson

Új üzemanyag-kazettával növelnék a Paksi Atomerőmű kapacitás-kihasználását, a paksi reaktorok számára kifejlesztett, 12 hónap helyett 15 hónapig használható fűtőelem hazai fejlesztés.

2014.11.28 15:17MTI
Fotó: archív

Hamvas István vezérigazgató az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy az atomerőmű szakemberei több opciót megvizsgálva dolgozták ki az üzemeltetési ciklus növelésének programját. Az orosz üzemanyaggyártó cég az ottani és a magyar tudományos háttér bevonásával fejlesztette ki az új fűtőelemeket, amelyek használatával a termelési idő növelhető. Az új kazettákat már tesztelik.

A vezérigazgató rámutatott: a meghosszabbított üzemanyag-ciklusnak köszönhetően ritkábban kell leállítani a blokkokat üzemanyag-cserére, illetve kevesebb kiégett fűtőelem keletkezik. Számos lehetőséget megvizsgálva és a nemzetközi tapasztalatokat figyelembe véve döntöttek úgy, hogy eddigi 4,2 százalékos átlagdúsítású helyett 4,7 százalékos átlagdúsítású üzemanyag-kazetták használatát vezetik be.

A fejlesztésnek köszönhetően csökken a környező terhelés, emellett több energiát tudnak előállítani a biztonsági szempontok elsődlegességének figyelembevételével - húzta alá Hamvas István.

Az atomerőmű közlése szerint az új típusú üzemanyag segítségével éves szinten 2 százalékkal növelhető az erőműben megtermelt villamos energia mennyisége, ez önmagában 80 ezer háztartás, azaz közel negyedmillió ember éves, átlagos fogyasztásának felel meg.

A vezérigazgató kiemelte, hogy a blokkok üzembe helyezése után szinte azonnal elkezdődtek azok a fejlesztések az atomerőműben, amelyek a biztonság szintéjének folyamatos növelését szolgálták, a hatékonyságot, a versenyképességet javították, illetve azt célozták, hogy az erőmű berendezésének állapotát szinten tartva garantálják, hogy azok megbízhatóan működjenek akár a tervezett időn túl is.

Az üzemeltetés és karbantartás jó gyakorlata, illetve ezek a fejlesztések eredményezték azt, hogy az Országos Atomenergia Hivatal immár a kettes blokk esetében is engedélyezte az üzemidő- hosszabbítást - emelte ki Baji Csaba, a tulajdonos MVM Magyar Villamos Művek Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Hangsúlyozta, hogy az ország energiaellátásának biztonsága és függőségének csökkentése miatt nagy jelentőséggel bír, hogy az atomerőmű két blokkja is megkapta a szükséges engedélyt a továbbüzemeléshez. Ha ez nem történt volna meg a hazai termelési kapacitás több mint húsz százalékát kellene pótolni importból - tette hozzá.

Emlékeztetett arra: több nemzetközi vizsgálat, köztük a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség által kezdeményezett célzott biztonsági felülvizsgálat is igazolta, hogy a paksi atomerőmű kitűnő biztonsági színvonalat képvisel.

Hamvas István az MTI kérdésére elmondta, hogy a műszaki mellett gazdasági indokok is alátámasztják az üzemidő meghosszabbítását. Rámutatott: a működő blokkok továbbüzemeltetése rendkívül költséghatékony beruházás, az üzemidő hosszabbításra fordított összegből semmilyen más megoldással nem lehetne 2000 megawatt termelő kapacitást létesíteni.

Hozzáfűzte, mint minden fejlesztést, az üzemidő-hosszabbítást és az új üzemanyag kifejlesztését is saját forrásból finanszírozza az atomerőmű, ezek egyikéhez sem volt szükség költségvetési forrásra.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.