Áder Vietnamban

Megkezdődött az első magyar-vietnami rektori konferencia

Tizenhat magyar és ötven vietnami felsőoktatási intézmény rektorának, tanárának részvételével kezdődött meg csütörtökön Hanoiban az első magyar-vietnami rektori konferencia, amelyet Áder János köztársasági elnök köszöntött a helyszínen.

2014.11.27 10:02MTI

A magyar államfő, aki egyhetes hivatalos látogatások tartózkodik Vietnamban, közölte, hogy megkétszerezik a vietnami diákoknak fenntartott magyarországi ösztöndíjas helyeket.

A köztársasági elnök elmondta, hogy jelenleg 218 önköltséges és 50 ösztöndíjas vietnami diák tanul Magyarországon. Hozzátette, hogy a magyar kormány döntése nyomán a következő évtől Magyarország már 100 vietnami ösztöndíjast tud fogadni, s reményét fejezte ki, hogy az önköltségen hazánkban tanulni akarók száma is nőni fog.

Elmondta, hogy például Brazília százezer diákot küld külföldre tanulni, s közülük kétezren érkeznek magyarországi felsőoktatási intézménybe. Az államfő nyitóbeszédében a magyar felsőoktatásban végzett szakemberek tudását, szakértelmét emelte ki, s szólt a magyar Nobel- és egyéb tudományos díjban részesült tudósok nagy számáról.

Eddig egyébként összesen 3500 vietnami szerezte diplomáját Magyarországon, s többségük - mint elhangzott -, a vietnami közigazgatási, egyetemi szféra meghatározó szakembereként dolgozik. Magyarország a vietnami diákoknak elsősorban a vízügyi, egészségügyi, gyógyszeripari, mezőgazdasági, turizmussal összefüggő, illetve a műszaki, mérnöki képzéseket ajánlja.

A rektori konferencián, amelyet Pham Vu Luan oktatási miniszter nyitott meg, jelen volt Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának felsőoktatásért felelős helyettes államtitkára is.

Áder János csütörtökön reggel találkozott, és a magyar-vietnami gazdasági kapcsolatokat fókuszba állító megbeszélést folytatott Truong Tan Sang államfővel. Délután tárgyal Nguyen Sinh Hung nemzetgyűlési elnökkel és Nguyen Tan Dung miniszterelnökkel.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.