8 hét alatt készül el

Megkezdődött a tűzkárt szenvedett Andrássy úti ház védőszerkezetének építése

Az ideiglenes tető nyolc hét alatt mintegy 100 millió forintból készül el, és az épület tetőszerkezetének végleges helyreállításáig, de legfeljebb 3 évig marad a házon.

2014.11.25 16:21MTI
MTI/Lakatos Péter

Megkezdték kedden annak a védőszerkezetnek az építését, amely a nyáron tűzkárt szenvedett Andrássy úti házat fogja védeni a további pusztulástól. Az ideiglenes tető nyolc hét alatt mintegy 100 millió forintból készül el, és az épület tetőszerkezetének végleges helyreállításáig, de legfeljebb 3 évig marad a házon.

Az építmény mintegy háromezer négyzetméternyi terület fed majd le - ismertette Sághi Attila, a Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ elnöke kedden, az Andrássy út 83-85. szám alatti, tűzkárt szenvedett házban tartott sajtótájékoztatón.

Hozzátette: a fémlemeztető arra szolgál, hogy megvédje az épületet a további pusztulástól, valamint hogy segítse a lakók mielőbbi visszaköltözését.

Amint a tető felkerül és a közműveket vissza tudják kapcsolni, a földszinti, az első és második emeleti lakók visszaköltözhetnek otthonaikba - fűzte hozzá Hassay Zsófia, Terézváros polgármestere.

Kiemelte: az önkormányzat 250 millió forintból elhárította a külső és a belső életveszélyt és ezek után is minden segítséget megad majd a társasház részére.

A polgármester felidézte, hogy az önkormányzat a tűzeset óta 50 családnak segíti a lakhatását: vannak, akiket önkormányzati lakásokban, másokat apartmanházakban helyeztek el, akik pedig önállóan oldották meg lakhatásukat, azok 100 ezer forint erejéig albérlet-hozzájárulást kapnak.

Puskás Imre, a nemzeti kulturális örökség védelméért felelős helyettes államtitkár elmondta, hogy a parlament előtt van az örökségvédelmi törvény átfogó módosításának javaslata, amely a területet érintő számos kérdés rendezését felülvizsgálná. Tervezik egyebek mellett egy olyan ösztönző rendszer kidolgozását is, amely például adókedvezményekkel segítené a műemléki ingatlanokon történő beruházásokat a nem műemléki ingatlanokon elvégzett fejlesztésekkel szemben.

Az Andrássy úti palota július 15-én szenvedett súlyos tűzkárt, amelynek következtében megsemmisült az épület tetőszerkezete és az alatta lévő, harmadik emeleti födém. A palota épen maradt a II. emelet feletti födémig, és állnak a III. emeleti főfalak a párkányig.

A további munka érdekében vissza kellett bontani az egykori padlásfödém síkjáig olyan megmaradt elemeket, szerkezeteket, amelyeknek értékes és ép alkotóelemei majd visszakerülnek az eredeti helyükre. A speciális védőszerkezet műszakilag egy állványszerkezetre erősített trapézlemez-fedés. Maga a tartószerkezet acél csővázakból áll, amelyeket sűrűn a III. emeleti falakhoz rögzítenek.

A csővázakat a tetejükön, vízszintes irányban acél-, illetve faszelemenekkel fogják össze, ehhez rögzítik a trapézlemez-fedést. A szelemenekre kerül még az a fa segédszerkezet, amely elvezeti a tetőn összegyűlt csapadékvizet. A védőszerkezet a Forster Központ kizárólagos tulajdonát képezi. A munkák befejeztével visszabontható, és újra felhasználható.

MTI/Lakatos Péter


Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.