Lezárt múlt

Devizahitelek - A Fidesz kiszámíthatóbb korszak eljövetelét igérgeti

Egy jobb és kiszámíthatóbb korszak kezdetének nevezte a devizahitelek lezárását a Fidesz-frakció szóvivője keddi sajtótájékoztatóján.

2014.11.25 15:59MTI

Tuzson Bence kifejtette: a bankok elszámoltatásával lezárják a múltat, hogy egy normális bankrendszer jöjjön létre Magyarországon. Ennek részeként 1000 milliárd forint áramlik vissza az emberekhez, lezárt szerződések esetén készpénzben, míg másoknál a törlesztő részletek 25-30 százalékos csökkentése révén.

A kedden elfogadott, fair bankokról és a forintosításról szóló törvényeket Európában is egyedülállónak nevezte, megjegyezve: ezekkel kivezethetik Magyarországról a devizahiteleket. Azt mondta: a fair bankrendszer intézményével véget ér a "kisbetűs korszak", kiszámíthatóvá válnak a hitelfelvevő számára a feltételek, és jóval korlátozottabban lehet azokon változtatni. Például csak 3 évente lehet változtatni a kamatokat, költségeket, díjakat, szigorúbb jegybanki felügyelet mellett - hozott példát.

Tuzson Bence szólt arról, hogy a forintosítás biztonságot teremt és igazságot tesz, ezt követően pedig a piacinál alacsonyabb kamatra számíthatnak az emberek.

A szóvivő értékelése szerint minden devizahitelesnek jobb lesz, összességében pedig azt eredményezi a forintosítás, mintha átlagosan mindenkinél 190 forinton rögzítenék a svájci frank árfolyamát.

Szólt arról is, hogy a jogalkotás mozgásterét korlátozta a Kúria döntése, ezen körülmények között kellett olyan jogi megoldást találni, ami segíti az embereknek. Ez sikerült - jelentette ki.

Arról is beszámolt, hogy a Fidesz-frakció javaslata nyomán kamatplafont vezetnek be a forintosítást követően. Lakáshiteleknél a kamatfelár plafonja 4,5 százalék, egyéb szabad felhasználású hiteleknél pedig 6,5 százalék - ismertette Tuzson Bence, megjegyezve: összességében vissza kell térni az eredeti kamatszinthez vagy annál kedvezőbbet lehet biztosítani.

A kormánypárt parlamenti képviselőcsoportjának szóvivője elmondta, hogy a törvények vonatkoznak azokra, akik éltek az árfolyamgát lehetőségével. Náluk a gyűjtőszámlán felhalmozott összeg meg fog szűnni és továbbra is a kedvezményes kamatokat kell fizetniük - tette hozzá, jelezve: talán ők járnak a legjobban.

Tuzson Bence kérdésre azt is elmondta: mindenkivel el kell számolniuk a bankokkal, azokkal is, akikkel felmondták a szerződést.

A politikust kérdezték a magánnyugdíjpénztárakra vonatkozó kormányzati tervekről is. Tuzson Bence a nyugdíjak védelmét nevezte a legfontosabb feladatnak, és jelezte: a céllal egyetértenek, a részletekről pedig ezt követően alakít ki álláspontot a kormánypárti frakció.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.