Egyenesen Szöulból

Időközi Újpesten: az utolsó külképviseletről is megérkezett az urna

Miként áprilisban, az általános választáson, a vasárnapi időközi voksoláson is lehetőség volt arra, hogy azok a választópolgárok, akik a szavazás napján nem tartózkodnak Magyarországon, a külképviseleteken voksoljanak.

2014.11.25 16:01MTI
freedigitalphotos.net/Jeroen Van Oostrom

Megérkezett az utolsó, szöuli külképviseletről is a vasárnapi újpesti időközi választás urnája - közölte a Nemzeti Választási Iroda (NVI) az MTI érdeklődésére kedd délután.

Miként áprilisban, az általános választáson, a vasárnapi időközi voksoláson is lehetőség volt arra, hogy azok a választópolgárok, akik a szavazás napján nem tartózkodnak Magyarországon, a külképviseleteken voksoljanak.

A külképviseleti névjegyzékbe tizenheten jelentkeztek: nyolcan kívántak voksolni Csíkszeredában, ketten Londonban, egy-egy választópolgár Brüsszelben, Párizsban, Hágában, Dublinban, Szöulban, Berlinben és Barcelonában.

Az NVI adatai szerint a külképviseleti névjegyzékbe vett választópolgárok közül 15-en szavaztak is, mindössze Dublinban és Barcelonában várták hiába a külképviseleten a névjegyzékbe vett választópolgárt.

Bár a külképviseleteken leadott szavazatokat tartalmazó urnák Magyarországra szállításának határideje csütörtök éjfél, hétfőn Szöul kivételével valamennyi külképviseletről megérkeztek az urnák, és kedd délután megérkezett a szöuli is. A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) várhatóan szerdán bontja fel a külképviseleteken leadott szavazatokat tartalmazó urnákat.

Az NVB feladata, hogy ellenőrizze, az urna lezárt állapotban, sértetlenül érkezett-e, ha nem, az urnát - tartalmával együtt - meg kell semmisíteni, a benne lévő szavazatokat nem lehet figyelembe venni az eredmény megállapításakor.

Az urnákban lévő szavazatokat az urnák felbontása után az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottság kapja meg, a választás estéjén felbontatlanul lezárt urnában lévő szavazatokhoz keveri őket, és így állapítja meg a választás eredményét.

A főváros 11. számú országgyűlési egyéni választókerületében Kiss Péter szocialista képviselő halála miatt kellett időközi országgyűlési választást tartani. A vasárnapi voksoláson a szavazatok 98,72 százalékos feldolgozottságánál Horváth Imre, a Magyar Szocialista Párt jelöltje nyerte a választást.

Az NVI internetes oldalán olvasható adatok szerint Horváth Imre 13 164 szavazatot kapott, ezzel a szavazatok 50,62 százalékát szerezte meg, a második helyen Hollósi Antal Gábor, a Fidesz-KDNP jelöltje végzett, őt a választópolgárok 30,67 százaléka támogatta, 7975 szavazatot kapott. A szavazati arányok alapján a külképviseleti szavazatok nem változtathatnak a sorrenden.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.