Közoktatás

Pedagógustüntetés: pro és kontra

A PDSZ összefogást sürget a szakszervezetek között - Rétvári: az oktatás minden területére több pénz jut jövőre.

2014.11.22 18:24MTI

A PDSZ összefogást sürget a szakszervezetek között

MTI fotó: Kovács Tamás

Összefogásra buzdította a közoktatásban tevékenykedő szakszervezeteket a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) elnöke szombaton az Emberi Erőforrások Minisztériuma előtt tartott sajtótájékoztatóján.

Mendrey László a helyszínen tartott tüntetés után elmondta: ha a kormány nem veszi komolyan a megmozdulást, akkor nem lesz elkerülhető a sztrájk, ahhoz azonban össze kell fogniuk a szakszervezeteknek, közösen kell például sztrájkbizottságokat alakítaniuk.

Szólt arról is, hogy a Pedagógusok Szakszervezetének, a tüntetés főszervezőjének fel kellene mondania azt a megállapodást, amelyet 2013 januárjában kötött a kormánnyal. "Erre már csak azért is szükség lenne, mert a kormány a létező összes pontját megszegte" - fűzte hozzá.

Az érdekképviseleti elnök szerint a jövő évi költségvetési javaslatban jelentősen kevesebb pénzt szánnak a közoktatásra és ezen belül pedig a középfokú oktatásra. Ez a gimnáziumok számának csökkenésével egyenlő - vélekedett.

: az oktatás minden területére több pénz jut jövőre

A jövő évi költségvetési javaslat szerint az oktatás minden szintjére több pénz jut, egyebek mellett a középfokú oktatásra is; a kormány semmi olyan intézkedést nem tervez, amely pedagógusok elbocsátásával járna - mondta Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára szombaton budapesti sajtótájékoztatóján.

Az államtitkár kiemelte: a költségvetés tervezetének értelmében jövőre az oktatás minden szintjén több pénz jut a pedagógusokra, a gyermekekre, a nevelésre, a jobb minőségű oktatásra. A középfokú oktatásban is bővülnek a források: az idei 196 milliárd után jövőre 209 milliárd forintból gazdálkodhatnak az iskolák, míg a felsőoktatási intézmények 7 milliárd forintos plusz támogatásra számíthatnak - hangsúlyozta.

Úgy folytatta: a Klebelsberg Intézményfenntartó Központon (Klik) keresztül a köznevelés intézményrendszerére - felújításokra, eszközbeszerzésekre - szintén több forrás áll majd rendelkezésre, mint eddig. Közlése szerint 50 milliárd forinttal több jut az általános és középfokú iskolák részére a Klik szervezetrendszerén keresztül.

Rétvári Bence felidézte: a pedagógusok voltak az elsők, akiknek a kormány életpályát kínált, és ennek részeként béremelést is. "A jövő évi költségvetésben is benne van a következő béremelés fedezete, 38 milliárddal növeljük a pedagógusok jövedelmét, és a béremelés 2016-ban, majd 2017-ben is folytatódik" - emelte ki.

Összességében az látható, hogy a pedagógusok ilyen szempontból kedvező helyzetben vannak, hiszen az előző években ilyen mértékű ágazati béremelés nem volt más területen - fogalmazott az államtitkár.

A kormány mindemellett jövőre szociális gyermekétkeztetésre is több pénzt fordít, "mint valaha magyar kormány fordított": míg négy évvel ezelőtt hozzávetőlegesen 29 milliárd, addig idén 53 milliárd, jövőre pedig 57 milliárd forint jut erre. Továbbá a felmenő rendszerben bevezetett ingyenes tankönyvellátás keretében 2015-ben már 650-700 ezer diák kap ingyenes tankönyvcsomagot - hangsúlyozta.

Az MTI kérdésére, hogy a középfokú oktatás, így a szakképzés átalakítása következtében biztosan nem lesznek-e elbocsátások a pedagógusoknál, Rétvári Bence azt felelte: a kormány semmi olyan intézkedést nem tervez a jövő évi költségvetésben, amelyből ezt lehetne látni. "Bővül a gazdaság teljesítménye, ezért sehol semmilyen megszorításra nincs szükség" - jelentette ki, hozzátéve: éppen ellenkezőleg, bővíteni akarják az óvodákat és iskolákat, új tantermeket, tornatermeket, uszodákat terveznek kialakítani.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.