Mintegy ötszázan demonstráltak Budapesten

Tüntetés a társadalmi párbeszédért

A Liga Szakszervezetek szervezésében mintegy ötszázan tüntettek a munkavállalói jogokat érintő érdemi társadalmi párbeszédért pénteken Budapesten a Kossuth tér szomszédságában, az Alkotmány utcában.

2014.11.21 17:20MTI
MTI/Kovács Attila

A demonstrálók a cafeteria adóterheinek emelése, a társadalmi egyeztetés nélkül benyújtott adótörvények ellen, illetve a korkedvezményes nyugdíj védelmében tiltakoztak a közel 30 szakszervezet által támogatott rendezvényen.

Gaskó István, a Liga Szakszervezetek elnöke azt hangsúlyozta: követelik a Munka törvénykönyvének felülvizsgálatát, a sztrájkjog visszaállítását és a minimálbér reálkereset-növekedést biztosító emelését. A szakszervezeti vezető elmondta: tiltakoznak az ellen, hogy a kormány majdnem a bérek színvonalán akarja adóztatni a cafeteriát, ami azzal a veszéllyel fenyeget, hogy a munkáltatók megszüntetik a juttatást. Ezért követelik, hogy ne növeljék a cafeteria közterheit.

Ugyancsak sérelmezik, hogy a 2015-ös költségvetést, köztük az adótörvényeket társadalmi egyeztetés nélkül nyújtották be, illetve meg kívánják védeni a korkedvezményes nyugdíj intézményét.

A korkedvezményes nyugdíjat nem megszüntetni kell, hanem el kell érni, hogy átalakuljon a mai kor igényeinek megfelelően és erről tárgyalni kell - tette hozzá. Arról is szólt: képtelen helyzet, hogy ma Magyarországon a nettó minimálbér 20 ezer forinttal marad el a létminimumtól és 1,5 millió munkavállaló keres minimálbért. Ebben a helyzetben azonnali béremelés szükséges - mondta Gaskó István - hozzátéve, hogy amennyiben nem teljesülnek a követeléseik, újabb demonstrációkat tartanak.

MTI/Kovács Attila

Csizmadia Lajos a Dohányipari és Dohánykereskedelmi Dolgozók Szakszervezetének vezetője a demonstráción azt hangsúlyozta: tiltakoznak az egészségügyi hozzájárulásról, illetve a dohánytermékek kiskereskedelmének integrációjáról szóló törvényjavaslatok ellen.

Ugyanis a dohányipart sújtó új adók és a dohánykereskedelmet újból átszabó tervek elfogadhatatlanok és károsak a foglalkoztatottság megőrzése és a piac működése szempontjából - fűzte hozzá.

Az elképzelés - megvalósulása esetén - egyértelmű fenyegetést jelent több ezer ember munkahelyére, illetve tovább erősítené a feketekereskedelmet - mondta a szónok.

Nyíri Ákos, a Kulturális Dolgozók Független Szakszervezetének képviseletében arról szólt, hogy több, mint hat éve nem volt béremelkedés a közszférában, miközben megszűntek a pluszjuttatások. Mára a türelem elfogyott - fogalmazott az érdekképviseleti vezető.

A demonstráción olyan és hasonló feliratú transzparenseket tartottak a magasba a tiltakozók, mint "Követeljük a közalkalmazotti bérek emelését", "Nem tudunk annyit adózni, mint amennyit elloptok", és "Szociális párbeszédet akarunk nem diktátumot". A tömeg egyebek mellett azt skandálta: "Nem vagyunk birkák", "Demokráciát", "Nem félünk", "Munkát kenyeret" és "Ria-ria Norvégia".

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.