Folyamatos párbeszéd

Navracsics stratégiai szövetséget ajánlott az Európai Ifjúsági Fórumnak

Az ajánlott stratégiai szövetség olyan folyamatos párbeszédet jelent, amely keretében meg tudják vitatni az ifjúsági kérdéseket, megpróbálván elkerülni a konfliktusokat, és amely arra is lehetőséget teremt, hogy előrébb jussanak az ifjúság helyzetének a megoldásában.

2014.11.21 15:28MTI
freedigitalphotos.net/adamr

Stratégiai szövetséget ajánlott Kolozsváron az Európai Ifjúsági Fórumnak Navracsics Tibor, az Európai Bizottság oktatási, kulturális, ifjúságpolitikai és sport ügyekért felelős biztosa.

Az ülésvezető bejelentése szerint Navracsics Tibor felszólalása a plenáris ülésén volt a politikus első közszereplése EU-biztosi minőségében. A plenáris ülés és az ifjúsági szervezetek vezetőivel folytatott szűk körű megbeszélést követően a magyar közmédia kérdésére Navracsics Tibor elmondta, az ajánlott stratégiai szövetség olyan folyamatos párbeszédet jelent, amely keretében meg tudják vitatni az ifjúsági kérdéseket, megpróbálván elkerülni a konfliktusokat, és amely arra is lehetőséget teremt, hogy előrébb jussanak az ifjúság helyzetének a megoldásában.

Navracsics Tibor elmondta, a fiatalok képviselőivel folytatott párbeszédből is kitűnt, hogy az ifjúsági munkanélküliség az egyik legégetőbb kérdés.

"Vannak olyan országok, ahol 50 százaléknál magasabb az ifjúsági munkanélküliség aránya. Ez teljes esélytelenséget és perspektívátlanságot jelent a fiataloknak" - hangsúlyozta a biztos. Hozzátette, az egyetemi tanulmányok növekvő költségei is erősen foglalkoztatják a fiatalokat. "Míg az ifjúsági munkanélküliségnél vannak olyan uniós eszközök, amelyekkel tudjuk segíteni a tagállamokat, az oktatási rendszer a nemzeti szinthez tartozik" - fejtette ki Navracsics Tibor.

Az EU-biztos az ifjúsági fórum plenáris ülése előtt tartott előadásában kijelentette, az európai politika legszebb részeit tudja a saját portfóliójában. Mandátuma céljának tartotta, hogy létrehozza és kiteljesítse a párbeszédet a fiatalokkal, hogy közéleti aktivitásra ösztönözze őket, és támogassa az informális tanulásukat. A biztos kitért az elől, hogy a magyarországi internetadó bevezetési szándékára és a magyarországi civil szervezetekre vonatkozó kérdésre válaszoljon.

"Európai biztosként muszáj függetlennek lennem attól az országoktól is, amelyet a legjobban ismerek" - jelentette ki. Az Európai Ifjúsági Fórum abból az alkalomból tartja Erdély fővárosában az éves tanácskozását, hogy 2015-ben Kolozsvár lesz Európa ifjúsági fővárosa. A fórum keretében döntöttek arról, hogy a címet 2017-ben a bulgáriai Várna viselheti.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.