Interjú az LMP társelnökével

A vasárnapi eredmény talán még Orbán Viktort is meggyőzheti

Újpesten kampányol Szél Bernadett az LMP társelnöke. Megkérdeztük a zöld párt vezetőjét, hogy ő, mint az egyik legaktívabb képviselő, miért támogatja Kanász-Nagy Máté kampányát, miért tartja alkalmas országgyűlési képviselőnek. A riportban a "Virgács-csokoládé vagy valami más?" kérdésre is megtudjuk a választ.

2014.11.21 08:01ma.hu

Ma.hu: Milyen jelöltet indít a párt? Miért egy politikus szakértőre esett a választásuk?

Szél Bernadett
: Manapság talán furcsán hangzik, de szerintem az a természetes, ha egy politikus ért is azokhoz a kérdésekhez, amiről beszél. Kanász-Nagy Máté személyében ez abszolút együtt van. Az ő szakterületeinél kevés aktuálisabb téma van manapság: a szegénység elleni harccal és az oktatással foglalkozik.

Az MSZP egy KGB-iskolát végzett határőrt indít, a Fidesz pedig egy lojális pártkatonát, aki még az Árpád Kórház eladását is megszavazta – mi egy fiatal szakembert, aki már az első parlamenti napján értelmes, hasznos munkát tud végezni az országért és a városrészért. Mi ebben is igyekszünk különbözni a többiektől.

Ma.hu: Mit üzen az észak-pesti választóknak, miért vegyenek részt a vasárnapi rendkívüli választáson?

Szél Bernadett: Mert nem elég a felháborodás, és sehova sem vezet a csüggedés, a beletörődés. Aki otthon marad, aláírja, elfogadja a jelenlegi közállapotokat. A rendszerszintű lenyúlást, a középiskolák és a felsőoktatás szétverését, a fenyegető szegénységet. Az újpestiek és angyalföldiek megüzenhetik Orbán Viktornak: nem ilyen jövőt szánnak maguknak, gyerekeiknek. Úgy is mondhatnám, a most vasárnapi lehet a legeredményesebb demonstráció - a szavazófülkékben!

Ma.hu: Kanász-Nagy Máté kampányában a költségvetés igazságosabbá és fenntarthatóbbá tételét hangsúlyozta. Ön mit gondol a benyújtott javaslatról?

Szél Bernadett
: E napokban zajlik a parlamentben a jövő évi költségvetés vitája. A Fidesz tervezete siralmas. Miközben arról zeng a propaganda, hogy Magyarország jobban teljesít, mindent megadóztatnak, ami nem tud elfutni. Értelmetlen, pazarló célokra mennek el száz és százmilliárdok, miközben nyakunkon egy olyan szociális katasztrófa, amilyet évtizedek óta senki sem tartott elképzelhetőnek Magyarországon.

Az LMP módosító indítványai ebből a helyzetfelismerésből indulnak ki. Meg kell állítani a tömegek elszegényedését, és fenntartható fejlődési pályára kell állítani Magyarországot. Nem a statisztikákkal kell bűvészkedni, hanem érezhető előrelépést kell hozni a mindennapokban.

Ma.hu: A költségvetéssel szorosan összefügg az adópolitika, különböző támogatások (lakhatási, családi pótlék) kérdése. Az LMP-nek vannak változást kívánó javaslatai?

Szél Bernadett
: Hogyne lennének! Fenntartható, tartós fejlődés csak akkor lesz itt, ha tanult, öntudatos állampolgárokra építjük az országot. Nem akarjuk, hogy futószalag mögött vagy közmunkásként dolgozzon a többség. Ezért védjük a középiskolákat, gimnáziumokat a kormány ámokfutásától.

Másik alapelvünk, hogy erősíteni kell a központi, alanyi jogon járó támogatásokat. Nem lehet a pénzek elosztását helyi Fidesz-közeli kiskirályokra bízni, és nem lehet a szociális kérdéseket áttolni az amúgy kivéreztetett önkormányzatokra. A családi pótlék, a gyes, a lakhatási támogatás, az időseknek vagy egészségkárosodással élőknek biztosított szociális támogatás mind-mind fontos eszköz a lecsúszás megállítására.

A gazdasági növekedést és az anyagi terhek csökkentését egyszerre szolgálja a helyben termelt alapvető élelmiszerek ÁFA-csökkentése. Ha elfogadják a javaslatot, ötödével lehetne olcsóbb a kenyér, a tej vagy a tojás.

Ismétlem: mindezeknek ott van a fedezete a jövő évi költségvetésben. Csak épp a Fidesznek fontosabb a miniszterelnök hobbija, mint egy ország boldogulása. A most vasárnapi eredmény talán még Orbán Viktort is meggyőzheti: nem fordíthat hátat a választóknak!

Ma.hu: Nemsokára jön a Mikulás. Ön virgácsot, csokoládét vagy valami mást vár a cipőjébe?

Szél Bernadett
: Sokan tudják rólam, hogy színházban vagy hangversenyen tudok igazán kikapcsolódni, és legjobban azt szeretem, ha ilyenkor az egész család együtt van – talán idén is meglep minket a Mikulás egy szép élménnyel!

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.