Etikai vétség

A szakmai kamara elmeszelte az egyik Rezesova-szakértőt

Írásbeli megrovásban részesítette az Eva Rezesová perében eljáró, majd kizárt Melegh Gábor szakértőt a Budapesti Igazságügyi Szakértői Kamara (BISZK)

2014.11.20 17:38MTI
hirdetés

A hvg.hu úgy értesült: az igazságügyi szakértői kamara megállapította, hogy Melegh Gábor megszegte a rá vonatkozó szabályokat, és etikai vétséget követett el az Eva Rezesová elleni büntetőeljárás során. Az etikai eljárást a baleset halálos áldozatainak családja kezdeményezte. A szakértő az eljárás során előbb elhárította a sértetti oldal felkérését, majd a vádlotthoz szegődött, akinek apja ottani sajtóhírek szerint Szlovákia második leggazdagabb embere volt.

Turán Zsolt, a BISZK elnöke a hvg.hu-nak megerősítette, hogy elmarasztaló határozat született az ügyben. A döntés még nem jogerős, a szakértő tizenöt napon belül fellebbezhet az országos szervezet etikai bizottságához - tette hozzá.

A portál információi szerint a BISZK határozatában az áll, hogy Melegh Gábor több etikai vétséget is elkövetett. Azért marasztalták el, mert a területi kamara etikai tanácsa úgy találta, hogy csorbította a szakértői kar tekintélyét, valamint megszegte titoktartási kötelezettségét. Az igazságügyi szakértők ugyanis egyáltalán nem adhatnak ki a tevékenységük során tudomásukra jutott adatokat, az ügyről a lezárásáig nem nyilatkozhatnak, és utána is csak korlátozottan. Az Eva Rezesová által okozott baleset négy halálos áldozatának rokonai utóbbi miatt is kifogásolták, hogy Melegh Gábor többször szerepelt a médiában.

Szeptember 11-én kihirdetett jogerős ítéletében a Budapest Környéki Törvényszék súlyosbította az első fokon kiszabott hatéves fogházbüntetést, és kilenc év börtönnel sújtotta négy ember halálát okozó ittas járművezetés miatt Eva Rezesovát. A szóbeli indoklás szerint az eljárásból pártosság gyanúja, illetve pártosság miatt két műszaki igazságügyi szakértőt kellett kizárni.

A szlovák nő 2012. augusztus 21-én hajnalban az M3-as autópályán az X5-ös BMW-jével ittasan, mintegy 165 kilométeres óránkénti sebességgel hátulról belerohant egy személyautóba, amelyben emiatt négyen életüket vesztették.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.