Hamarosan bemutatkoznak a gyerekek

Negyedmilliárdot fordít orosházi otthonaira az SOS Gyermekfalu

A gyerekek csütörtökön, az orosházi városi könyvtárban mutatkoznak be leendő lakóhelyük polgárainak.

2014.11.20 03:30MTI
freedigitalphotos.net/arztsamui

Mintegy 250 millió forint értékben vásárol és újít fel ingatlanokat a Békés megyei Orosházán az SOS Gyermekfalu Magyarországi Alapítványa; oda költözik át jövő nyáron a még Battonyán működő létesítmény.

A gyerekek csütörtökön, az orosházi városi könyvtárban mutatkoznak be leendő lakóhelyük polgárainak – tájékoztatta Andri Diána, az alapítvány adománygyűjtési és kommunikációs igazgatója szerdán az MTI-t.

Elmondta: az alapítvány Orosházán már kiválasztotta a szükséges tíz ingatlant, és már zajlik a felújítás és átalakítás kivitelezőinek versenyeztetése, kiválasztása. Ingatlanvásárlásra és -felújításra 250 millió forintot szánnak, amelyet a dán VELUX alapítványtól pályázaton elnyert 400 millió forintos támogatásból fedeznek.

A fennmaradó összeget családmegerősítő programokra fordítják – mondta Andri Diána. A költözés, amely hetven gyermeket és tizennégy nevelőszülőt érint, jövő nyáron, az óvodai-iskolai tanév lezárultával valósul meg.

A kommunikációs igazgató a költözés okairól szólva elmondta, hogy a gyermekek számára elengedhetetlen egészségügyi és oktatással kapcsolatos szolgáltatások elérése Battonyán mind nehezebb, és a nevelőszülők, a munkatársak toborzása is egyre ritkábban vezet eredményre.

Ezen kívül a battonyai létesítmények majdnem harmincévesek, állapotuk leromlott, korszerűsítésük költségei pedig nagyon magasak lennének. Andri Diána hangsúlyozta: az SOS Gyermekfalu Alapítvány nem vonul ki teljesen Battonyáról, tervezik, hogy krízisközpontot állítanak fel a településen, valamint ott is szeretnék elindítani a családmegerősítő programot, amelybe összesen száztíz hátrányos helyzetű gyermeket vonnak be Békés megyében.

Hozzátette: a battonyai ingatlant értékesíteni szeretnék majd, de még nem tettek lépéseket ebben az ügyben. Magyarországon Battonyán, Kecskeméten és Kőszegen működnek SOS-gyermekfalvak, az alapítvány az országban háromszáznyolcvan fiatalt gondoz.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.