Országgyűlés

Ma kezdődik a költségvetés vitája

A következő három napban, összesen több mint harminc órában tárgyalja az Országgyűlés a jövő évi költségvetést.

2014.11.19 07:39MTI

A Ház ülése reggel 9 órakor kezdődik, a napirenden kizárólag a 2015-ös büdzsé általános vitája szerepel, amely a kormány képviselőjének 40 perces előterjesztői nyitóbeszédével kezdődik. Ezután az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnökének 30 perces, majd a Költségvetési Tanács elnökének szintén legfeljebb félórás felszólalása hangozhat el.

A kormánypárti- és ellenzéki frakcióknak ezt követően a mai ülésnapon 5-5 órájuk lesz véleményük elmondására, majd csütörtökön és pénteken összesen további 20 órában fejthetik ki álláspontjukat. A vitában a magyar EP-képviselők és a nemzetiségi szószólók is elmondhatják véleményüket, felszólalásaik az említett időkeretbe nem számítanak bele.

A kabinet korábban a banki elszámoltatás büdzséjének nevezte a jövő évi költségvetési törvényjavaslatot. A kormány a javaslatban 2,5 százalékos GDP-növekedéssel és 1,8 százalékos inflációval számol, a költségvetési hány a GDP 2,4 százalékát teheti ki, az államadósság a GDP 75,4 százalékára csökkenhet.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter korábban hangsúlyozta, a 2015-ös büdzsé a fegyveres és rendvédelmi dolgozók béremelésére 44 milliárd forintot, a pedagógusbérek további javítására pedig 38 milliárd forintot irányoz elő.

A költségvetésben az országvédelmi alap 60 milliárd forintot, az általános tartalék 100 milliárd forintot tesz ki, ami a kormány várakozásai szerint megfelelő biztonságot nyújt az előre nem látható kiadásokra.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.