OGY

Véglegesítik a jövő évi "adóváltoztatásokat"

Döntés várható még a főpolgármesternek tényleges vétójogot biztosító önkormányzatitörvény-módosításról, valamint arról az igazságügyi törvénycsomagról is, amelynek alapján miniszteri biztos kerülhet a végrehajtói kamara mellé.

2014.11.18 08:52MTI

Az Országgyűlés mai ülésnapján fogadhatja el a kormány jövő évi adócsomagját. A képviselők napközben egyebek mellett a kabinet fair bankokról szóló előterjesztését tárgyalják majd.

A Ház ülése reggel 8 órakor, napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, ezt követően szavazásokkal folytatódhat az ülésnap.

A parlament ekkor fogadhatja el a jövő évre érvényes adóváltoztatásokat, amelyek alapjaiban nem változtatják meg a közterhek eddigi rendszerét, azonban több fontos változtatást is hoz: adókedvezmény járhat a házasságkötés után, folytatódhat a munkahelyvédelmi akció, a kártyás fizetéseknél éves lehet a tranzakciós díj, szigorodhatnak az áfabevallási szabályok, települési adót lehet bevezetni, és népegészségügyi termékadó sújthatja majd a szeszesitalok nagy részét.

Döntés várható még a főpolgármesternek tényleges vétójogot biztosító önkormányzatitörvény-módosításról, valamint arról az igazságügyi törvénycsomagról is, amelynek alapján miniszteri biztos kerülhet a végrehajtói kamara mellé. Módosíthatják továbbá a büntetések végrehajtásáról szóló törvényt is egyebek mellett azért, hogy a jövőben különleges kegyelmi eljárás legyen alkalmazható a tényleges életfogytiglanra ítéltek esetében.

A határozathozatalok után a fair bankokról szóló kormányzati előterjesztésről kezdődik vita, majd tárgyalhatják a pénzügyi tárgyú törvények módosítását - amely a betétbiztosítást, és a pénzügyi közvetítőrendszert érinti -, valamint a 400 négyzetméternél nagyobb kereskedelmi épületek engedélyezésével kapcsolatos miniszterelnökségi javaslatot. Napirenden lehet továbbá három nemzetközi egyezmény - köztük az Európai Unió és Ukrajna közötti társulási megállapodás kihirdetése - és az Országos Környezetvédelmi Információs Rendszer továbbfejlesztésével összefüggő törvénymódosítási javaslat.

Az Országgyűlés ötnapos ülést tart a héten. Szerdától péntekig a jövő évi - a kormány által a banki elszámoltatás büdzséjének nevezett - költségvetési törvényjavaslat általános vitáját folytathatja le 30 órás időkeretben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.