Munkástanácsok

A szakszervezetek kérik a letiltott prémiumokat és mozgóbéreket

Az állami tulajdonban álló munkáltatóknál letiltott prémiumok és egyéb mozgóbérek kifizetésének ügyében nyílt levéllel fordult Seszták Miklós fejlesztési miniszterhez a Munkástanácsok versenyszféráért felelős alelnöke, Kovács Zoltán csütörtökön.

2014.11.13 17:28MTI
Fotó: freedigitalphotos.net/ratch0013

A nyílt levél szerint a közvetlen vagy közvetett állami tulajdonban álló munkáltatóknál működő ágazataik és tagszakszervezeteik a munkáltatóktól azt a tájékoztatást kapták, hogy a kormány június 25-i döntése alapján az idén nem kerülhet sor prémiumkiírásokra, valamint a vezető állású munkavállalóknak nem fizethető ki prémium, teljesítménybér, illetve jutalom.

A kormány intézkedésére hivatkozva ezek a munkáltatók nem csak a Munka törvénykönyve alapján vezető állásúnak minősülő, hanem minden munkavállaló esetében beszüntették a prémiumok és egyéb mozgóbérek kifizetését, valamint az eddig szokásos prémiumfeladatok kitűzését is, de van, ahol még túlórát sem rendelnek el - hívta fel a figyelmet a Munkástanácsok alelnöke.

Sok munkavállaló munkabérének jelentős részét a különböző jogcímeken járó, vagy a munkáltató intézkedése alapján évente rendszeresen, megszokottan, a megmaradt bértömegből kifizetett prémiumok, jutalmak és egyéb teljesítménybérek teszik ki, így az érintett munkavállalók helyzete elfogadhatatlanná vált az intézkedés miatt - hangsúlyozta az alelnök.

Hozzátette, hogy különösen sérelmesek azok az intézkedések, amelyekkel egyes munkáltatók a már teljesített prémiumfeladatért jogszerűen járó díjazást is visszatartják.

A Munkástanácsok azzal a követeléssel fordul a kormányhoz, tegye egyértelművé a június 25-i intézkedést az érintett munkáltatók számára, hogy ne fordulhassanak elő jogsértések - olvasható a nyílt levélben.

Az érdekképviselet azt kéri, hogy a már teljesített prémiumfeladatokért járó díjazást ne tartsák vissza a munkáltatók, és tegyenek eleget a munkaszerződésekben, kollektív szerződésekben vállalt mozgóbér-fizetési és prémiumfeladat-kitűzési kötelezettségüknek.

Kérik azt is, hogy a munkáltatóknál megtakarított bértömeget fizessék ki a munkavállalóknak prémiumként, jutalomként, ahogy az elmúlt években is.

Az éves szinten egy-másfél havi bérnek megfelelő juttatások évek óta beépültek a munkavállalók jövedelmébe, akik erre most is számítanak - tették hozzá.

A munkavállalók gazdasági és szociális érdekeik védelmében minden törvényes eszközzel élni fognak, hogy a tulajdonosi jogokat gyakorló azonnal vonja vissza a jövedelmeiket elvonó utasításait. A munkavállalók bíznak a kormány ígéretében, hogy nem lesz szükség az őket sújtó megszorító intézkedésekre - fogalmaznak a nyílt levélben.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.