Jelentéstartalom

Felülvizsgálták a Paksi Atomerőművet

A Paksi Atomerőmű nagyon jó szinten üzemel, odafigyel az üzemelés biztonságára - mondta Pierre Gest, aki egy több hétig tartó nemzetközi felülvizsgálat befejezése alkalmából tartott sajtótájékoztatón ismertette csütörtökön az előzetes jelentés tartalmát.

2014.11.13 17:10MTI
Fotó: atomeromu.hu

Több olyan területet is nevesített Pierre Gest, ahol lehet még fejlődést elérni és olyanokat is, amelyeket Pakson alkalmaznak, és követendő példaként szolgálhatnak más atomerőművek számára. A vizsgálatot az OSART-csoport (Operational Safety Review Team) végezte, a Nemzetközi Atomenergia Ügynökség égisze alatt zajlott magyar kérésre. Alapvetően az üzemeltetési biztonságot vette górcső alá; igen széles területet ölelt át, így a menedzsment, az oktatás-képzés, az üzemvitel, a karbantartás, a műszaki háttér, a sugárvédelem, a vegyészet és a balesetelhárítás tartoznak a témakörei közé.

Az OSART-csoport vezetője, Pierre Gest hangsúlyozta, nem hatósági vizsgálatról van szó, közös cél a biztonságos működés. Úgy nyilatkozott, hogy az első benyomásaik szerint a Paksi Atomerőmű nagyon jó szinten üzemel, odafigyel az üzemelés biztonságára.

Az OSART-team tagjai nukleáris területen gyakorlattal rendelkező szakemberek, akik három hónap alatt készítik el végleges jelentésüket az Országos Atomenergia Hivatal számára. A jelentést ezt követően nyilvánosságra is hozzák.

A Paksi Atomerőmű ez alapján akciótervet készít az ajánlások alkalmazására. Ennek megvalósítását 18 hónappal később úgynevezett OSART-utóvizsgálat követi.

A csoport vezetője fejlesztendő, fejleszthető területnek nevezte az üzemi események tanulságainak hasznosítását a gyakorlatban, a más atomerőművek számára követendő példák között említette a sugárzás monitorozására Pakson használt rendszert.

Pierre Gest hangsúlyozta: az OSART-vizsgálat feladata, hogy egyes erőművek gyakorlatát összevesse a nemzetközileg elvártakkal, referencia dokumentumokban leírtakkal, illetve, hogy a jó és a fejleszthető területek nevesítésével elősegítse, hogy az adott erőmű üzemeltetési biztonságát tovább növeljék.

A nukleáris alapú áramtermelés ugyanolyan kiforrott, mint például a vegyipar, nem jelent nagyobb veszélyt, mint más technológiák, de a biztonsági kultúra folyamatos fejlesztésére szükség van, hangsúlyozta Hamvas István. Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. vezérigazgatója hozzáfűzte, ebben a „kollektív bölcsességre” is támaszkodnak, ezért vetik alá az erőművet a hatóság kontrollja mellett rendszeresen nemzetközi felülvizsgálatoknak.

Hullán Szabolcs, az Országos Atomenergia Hivatal nukleáris biztonsági főigazgató-helyettese hozzáfűzte, az előzetesen kapott jelentés igazolja, hogy az atomerőmű biztonsági színvonala magas, az OSART-team nem tárt fel olyan momentumot, ami ezt megkérdőjelezhetné.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.