Jogszerűség

Miniszteri biztos kerülhet a végrehajtói kamara mellé

Két héten belül miniszteri biztos kerülhet a végrehajtói kamara mellé, hogy javítsa a végrehajtói kamara működésének jogszerűségét.

2014.11.07 15:08MTI

Gergely, az Igazságügyi Minisztérium (IM) államtitkára pénteki budapesti sajtótájékoztatóján elmondta: a tárca feladata az igazságszolgáltatásba, így a végrehajtói rendszerbe vetett közbizalom megerősítése.

A tárca ezért feltárta a végrehajtó rendszer problémáit, és javaslatot tett a kormánynak, hogy első lépésként miniszteri biztost nevezzen ki a kamara mellé. A kormány két napja el is fogadta a javaslatot, és hétfőn kerülhet az Országgyűlés elé.

Patyi Gergely elmondta: az IM azt javasolja, hogy nevezzenek ki miniszteri biztost a végrehajtói kamara mellé, viszonylag nagy felhatalmazással. Hozzátette, hogy a miniszteri biztost akár két héten belül is kinevezhetik, és a tervek szerint 2015 végéig látná el feladatát.

A miniszteri biztos a végrehajtói kamara jelenlegi helyzetének fenntartása mellett ideiglenesen részben munkáltatói jogköröket lát el, a miniszter pedig jogosulttá válik, hogy jóváhagyja a kamara által választott elnököt.

A miniszteri biztosnak emellett a kamarai jogosítványok egy részéhez kapcsolódóan ellenjegyzési jogosultsága lesz. Patyi Gergely elmondta, hogy a miniszteri biztos feladata kiterjed többek között a panaszügyek kivizsgálására, a fegyelmi rendszerre, a jogszerűség betartatására, az ellenőrzések lefolytatása, valamint a gazdasági jogszerűség felügyeletére.

"Ezek hatékony, jogszerű ellátására teszünk kísérletet a miniszteri biztos kinevezésével úgy, hogy ideiglenesen ezeket a jogköröket elvonjuk, korlátozzuk, de ez közvetlenül nem érinti a végrehajtókat" - hangsúlyozta az államtitkár.

Patyi Gergely elmondta: a tárca reményei szerint nem kell alapvetően megváltoztatni a végrehajtási rendszert, nem kívánják "államosítani" a végrehajtást. Úgy véli, az állam szerint a jelenlegi formában lehet hatékony a végrehajtói rendszer, de problémák vannak a rendszer működésével, a tapasztalatok szerint nem voltak megfelelőek az eddigi a kamarára vonatkozó igazságügy-miniszteri felügyeleti jogosítványok, ezért indokolt a miniszteri biztos kinevezése.

Az államtitkár elmondta azt is, hogy a miniszteri biztos a későbbiekben javaslatot tesz a gazdasági, működésbeli hiányosságok kijavítására, a végrehajtói rendszer esetleges átalakítására.

A végrehajtással kapcsolatos panaszügyek felügyeletét az Igazságügyi Hivatal látja el 2015. március 15-től.

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.