Jól vannak

Kondorosi ételfertőzés: kiengedték a gyerekeket a kórházból

Csütörtökön új megbetegedést már nem regisztráltak Kondoroson, és délután az a tizenöt gyerek is hazatérhetett, akit ételfertőzés gyanújával vittek kórházba.

2014.11.06 18:24MTI

Mintegy száz gyerek és felnőtt lett rosszul a Békés megyei városban szerda délután, miután megették a közétkeztetésben felszolgált ebédet. A tünetek először az óvodában jelentkeztek, egyre többen kezdtek el hányni, estig mintegy hatvan gyereket láttak el az orvosok. Ezután a helyi általános iskolában is rosszul lett huszonöt gyerek, és néhány felnőtt is megbetegedett. Az ügyeletes orvosoknak szerda éjjel tíz nyugdíjast is el kellett látniuk, akik hasonló tüneteket produkáltak, mint a gyerekek. A nyugdíjasotthon is ugyanabból a közkonyhából kapja az ételt, mint az oktatási intézmények.

Mucsi Gyula megyei tisztifőorvos az MTI-nek elmondta: csütörtökön új esetet nem regisztráltak. A kondorosi gyermekorvos tájékoztatására hivatkozva közölte: a szerdán megbetegedett páciensek nagy része másnapra már sokkal jobban lett. Széklet- és hányadékmintát vettek a betegektől, a laboreredmények - amelyek várhatóan hétfőre lesznek meg - valószínűleg megerősítik a feltevést, hogy egy szezonálisan jelen lévő vírus okozta a hirtelen nagy tömegű, gyorsan - 24-48 órán belül - lezajló megbetegedéseket.

Hozzátette: szakembereik csütörtökön is a településen voltak, felkerestek mindenkit, aki részesült a közétkeztetésben, de szerdán nem tudták megvizsgálni.

Kövendi József, a Békés Megyei Pándy Kálmán Kórház megbízott főigazgatója azt közölte, hogy tizenhat gyermeket vittek be szerdán a gyulai kórházba, közülük tizenötöt kellett felvenni kiszáradás veszélye miatt. A gyerekek infúziót kaptak, és másnapra sokkal jobban lettek. Csütörtökön már csak néhányukat kellett infúzióval kezelni, délutánra valamennyien elhagyhatták a kórházat.

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei mintát vettek a szerdán ebédre felszolgált becsinált levesből és grízes tésztából. A hivatal az MTI megkeresésére csütörtök késő délután azt közölte: a főző- és tálalókonyhák ételmintáit már a budapesti laboratóriumban vizsgálják. Az ételkészítés biztonságosságát a helyszínen felügyelik.

Fotó: freedigitalphotos.net/Ohmega1982

Ribárszki Péter (Fidesz-KDNP) polgármester az MTI-nek elmondta: az óvodában és az általános iskolában csütörtök délelőtt is végeztek fertőtlenítő takarítást azokban a helyiségekben, ahol az étkeztetés zajlott, de mindkét intézményben folyt az oktatás-nevelés is. Hozzátette: szerdán kisebb pánikhangulat volt érezhető a településen, de másnapra megnyugodtak a kondorosiak.

A polgármester megerősítette, hogy a konyha jelenleg is üzemel. Ribárszki Péter hangsúlyozta: a polgármesteri hivatal nem tud mást tenni, mint várja az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálattól és a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivataltól a vizsgálati eredményeket, ezeket hétfőre ígérik.

A kondorosi polgármesteri hivatal a honlapján hívta fel a lakosság figyelmét arra, hogy a fertőzés elsősorban mosatlan kézzel továbbadva vagy légúton át terjed, és leginkább rendszeres kézmosással, valamint a lakókörnyezet fertőtlenítésével lehet megakadályozni

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.