Zökkenőmentesen

Egy éve álltunk át a digitális televíziózásra

Többéves előkészítő munkát követően egy évvel ezelőtt zárult le az a folyamat, amelynekben mintegy 1,8 millió ember állt át zökkenőmentesen Magyarországon a digitális televíziózásra.

2014.11.04 15:40MTI
Kápolnai András, az Antenna Hungária Zrt. vezérigazgatója (MTI/Máthé Zoltán)

Kevesebb mint egy évvel ezután az így felszabadult frekvenciasávot a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság már hasznosította. Százötvenezer rászoruló háztartás állami segítséget kapott az átálláshoz - hangzott el a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM), a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH), valamint az Antenna Hungária Zrt. keddi budapesti sajtótájékoztatóján.

Az NFM infokommunikációért felelős helyettes államtitkára kiemelte: az, hogy Magyarországon a digitális átállás folyamatát európai viszonylatban is kiemelkedő színvonalon sikerül végigvinni, jelentős eredmény.

Solymár Károly Balázs hozzátette: ez az eredmény az NFM, az NMHH és az Antenna Hungária "jó összjátékának köszönhető". A digitális átállással kapcsolatos feladatokat az NMHH az e célra létrehozott Országos Digitális Átállási Projekt keretében végezte el.

A helyettes államtitkár kitért rá: az átállásnak köszönhetően az emberek az országban jobb minőségű televíziós adást, több ingyenesen fogható csatornát és számos új szolgáltatást vehetnek igénybe. Ez pedig "megnyitotta az utat a lakosság számára a tudatosabb, tartalmasabb és élvezetesebb média fogyasztása előtt" - mondta.

Aláhúzta: az internet térnyerése mellett is változatlanul a televízió jelenti a magyar háztartásoknak "az egyik legnépszerűbb csatornát" a tájékozódásra, a kulturális értékekhez való hozzáférésre, valamint a szórakozásra.

Kijelentette: az információhoz való jog alapjog, amelynek gyakorlására ma is az egyik legfontosabb eszköze a televízió. Kifejtette, ezért különösen fontos, hogy az átállási folyamatban az NMHH és az Antenna Hungária munkatársai "senkit sem hagytak hátra".

A szakemberek ugyanis a rászorulók számára is beszerelték a vételhez szükséges technikai eszközöket. Emellett a digitális televíziózás sok új lehetőséget is hozott az embereknek, például a kibővülő ingyenes tartalom, vagy a HD képminőség, illetve az okos televíziózás, vagy a hordozható eszközökön való tévézés lehetősége - mondta Solymár Károly Balázs.

Emlékeztetett: a szakemberek a digitális átálláskor áthangolták a frekvenciákat annak érdekében, hogy a frekvenciakészlet egy részét az állam értékesíthesse. Ez mindenkinek előnyös tranzakció volt, mivel az állami költségvetés 130 milliárd forintos bevételhez jutott a felszabaduló frekvenciák eladásából, míg a lakosság a jövőben még gyorsabb internet szolgáltatást kaphat. Így Magyarország megerősítheti helyzetét ezen a digitális területen is - tette hozzá.

Solymár Károly Balázs (MTI/Máthé Zoltán)

Aranyosné Börcs Janka, az NMHH főigazgatója egyebek mellett arról beszélt, hogy míg a múlt év elején még Magyarországon több mint 600 ezren televízióztak analóg módon, addig az év végére az országban elérhetővé váltak mindenki számára a digitális televíziózás nyújtotta előnyök.

Fontos célkitűzés volt egyebek mellett a teljes magyar lakosság felkészítése a digitális átállásra, a szociálisan rászorulók támogatása, valamint az átállás gördülékeny lebonyolítása. Ezeket a célokat sikerült megvalósítani - fejtette ki.

Kápolnai András, az Antenna Hungária Zrt. vezérigazgatója szerint Magyarországon a digitális televíziózásra való átállás "egy sikersztori", mivel egy európai felmérés szerint is Magyarország hajtotta vére a legsikeresebb átállást ezen a területen.

Így ma már a háztartásokban a korábbi három csatorna helyett nyolcat nézhetnek kiváló minőségben. Elmondta, a digitális átállás során az Antenna Hungária 25 milliárd forintos beruházást hajtott végre. Ennek egyik része a technikai infrastruktúra megteremtése volt, a másik pedig a Mindig TV és a Mindig TV Extra piaci ismertté tétele.

Az Antenna Hungária vezérigazgatója közölte: a cég továbbfejleszti az ingyenesen fogható televíziós adásokhoz kapcsolódó szolgáltatásokat, így a mobil eszközökön is nézhetők lesz a tv-adások. Az NMHH főigazgatója az MTI-nek elmondta: az NMHH 8 milliárd forintot fordított a digitális átállás finanszírozására.

Ebben az összegben benne van a 150 ezer rászorulónak a támogatása - ez mintegy 4 milliárd forint volt -, valamint a szóban forgó összegből fedezték a digitális átállás lebonyolítását.

A Nemzetközi Projektmenedzsment Naphoz kapcsolódóan november 4-én immár tizennegyedik alkalommal adták át Budapesten a Magyar Tudományos Akadémián (MTA) - a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla által meghirdetett - az Év Projektmenedzsere Díjat az év legjobb csúcsirányítójának.

Az idei elismerést a közszférából elsőként Kovács Endre, a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) projekt koordinációs főosztályvezetője vehette át az Országos Digitális Átallás Projektben nyújtott kiváló munkájáért.

Az országos digitális átállási projekt sikere bizonyította, hogy ez a szervezeti forma képes egy igen jelentős nagyságrendű, komplex, sok szakértő és szervezet harmonikus együttműködését igénylő munka elvégzését biztosítani - közölte az NMHH.

Figyelem! A cikkhez hozzáfűzött hozzászólások nem a ma.hu network nézeteit tükrözik. A szerkesztőség mindössze a hírek publikációjával foglalkozik, a kommenteket nem tudja befolyásolni - azok az olvasók személyes véleményét tartalmazzák.

Kérjük, kulturáltan, mások személyiségi jogainak és jó hírnevének tiszteletben tartásával kommenteljenek!

Amennyiben a Könyjelző eszköztárába szeretné felvenni az oldalt, akkor a hozzáadásnál a Könyvjelző eszköztár mappát válassza ki. A Könyvjelző eszköztárat a Nézet / Eszköztárak / Könyvjelző eszköztár menüpontban kapcsolhatja be.